Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, ca fiecare dintre cei 17  români care au făcut plângere împotriva statului român în dosarul Revoluţiei să primească 15.000 de euro, plus taxele de judecată.

instanta, cedo 3

“Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate”, a declarat avocatul Ionuţ Matei.

Curtea a constatat că “a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenţiei, din cauza lipsei unei investigaţii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanţilor au fost împuşcate şi omorâte”.

Având în vedere circumstanţele prezentului caz, Curtea a convenit că “solicitanţii trebuie să fi suferit un prejudiciu mortal care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei încălcări”.

“Judecând pe baze echitabile”, Curtea a acordat drept “compensaţie fiecărui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxă pe care trebuie să o achite”.

Nu este prima condamnare la CEDO în dosarele Revoluției, și de fiecare dată statul – adică noi toți, contribuabilii – a trebuit să le plătească despăgubiri familiilor celor care au murit în decembrie 1989.

Suma pare infimă, însă anual, România este obligată să le plătească sute de milioane de euro urmașilor celor împușcați mortal. De altfel, fiecare dintre cei care au dat statul în judecată a cerut 100.000 de euro despăgubire, însă Guvernul a anunțat că că suma este prea mare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version