Autoritatea Electorală Permanentă nu va deconta cei 3,4 milioane de lei cheltuiți de ​PSD la europarlamentare, din cauza neregulilor constatate la întocmirea actelor, astfel că Rovana Plumb rămâne fără cei 800.000 de lei donați partidului.

Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat că semnătura pe documentele depuse de PSD nu era susţinută de preşedintele în funcţie al partidului.

„Suma totală este de 3.380.000 de lei, AEP nu refuză rambursarea acestor sume, au fost două etape: prima etapă în care candidaţii au contribuit pentru campania electorală, ulterior campaniei electorale solicitând PSD rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală fie din subvenţie, cele care nu se rambursau, dar cele pentru candidaţi în primul rând. Ce înseamnă asta? A fost trimisă o decizie de nerambursare la sfârşitul termenului de 60 de zile pentru care Autoritatea avea timp să verifice şi să constate valabilitatea documentelor. La momentul stabilirii nerambursării, s-a constatat de către echipa de control şi ulterior propus de către directorul de departament conducerii, preşedinte şi vicepreşedinţi decizia de nerambursare deoarece exista o semnătură care nu era susţinută de un mandat al preşedintelui în funcţie”, a explicat Mitulețu-Buică, la Realitatea Tv.

Preşedintele AEP a mai explică că „deşi aceste documente au fost depuse ulterior deciziei de nerambursare, ca urmare a unei plângeri prealabile la decizia de nerambursare noi, ca Autoritate, la acest moment nu mai putem face absolut nimic deoarece toate documentele au intrat în circuitul civil, potrivit legii 554 noi nu mai putem anula decizia. Deşi lucrurile s-au schimbat de la decizia de nerambursare până la acest moment, soluţionarea plângerii prealabile”.

Buică a adăugat că PSD are posibilitatea să conteste decizia AEP sau să o atace în instanţă: „A merge în instanţă şi a contesta decizia ca urmare a soluţionării plângerii prealabile deşi nefavorabile, au posibilitatea să se adreseze instanţei care va constata în măsura în care lucrurile vor fi clare, admite sau respinge rambursarea către PSD”.

La finalul lunii august, AEP a hotărât să nu deconteze banii pentru PSD din cauza neregulilor înregistrate la depunerea actelor. 

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că pe un grup de whatsapp al partidului s-a comunicat informația că AEP nu rambursează banii, cel mai revoltat fiind europarlamentarul Claudiu Manda. Premierul Dăncilă a răspuns pe acel grup, chiar dacă se află în vizită în Statele Unite ale Americii, susținând că a făcut tot posibilul pentru a rezolva situația.
 
 În noua decizie, AEP atrage atenția că sub semnătura lui Mircea Drăghici nu este menționată funcția acestuia în PSD, ci figurează doar calitatea de reprezentant legal al partidului. Această calitate nu a putut să fie dovedită însă de partid după corespondența avută cu oficialii AEP.

Pesediștii care au donat cei mai mulți bani, dar nu și-i vor recupera:

Rovana Plumb – 800.000 lei
 
Chilat Crina – 676.000 lei
 
Manda Claudiu – 436.195 lei
 
Intotero Natalia – 200.000 lei
 
Doina Pană – 100.000 lei.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version