Șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, a susținut o scurtă declarație de presă marți seară, înainte de a i se încheia cea de-a doua perioadă – și ultima – de interimat în această funcție, fără să răspundă la vreo întrebare despre intervenția brutală a subalternilor săi împotriva protestatarilor la Mitingul Diasporei din 10 august în fața Guvernului.

„Nu am făcut decât să îmi iubesc țara, să cred în Dumnezeu, în jurământ și în oamenii mei. Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii pe alții. Haideți să ne așezăm un pic. Cei care au greșit vor plăti, sunt instituții care trebuie să își facă treabă și noi să fim lăsați să ne facem treaba. Jandarmii ăștia care au umplut tot netul acum sunt aceeași pe care i-ați văzut la inundații, care au scos oameni din zăpadă” a spus Cucoș.

„În ceea ce priveşte colegii, vă asigur că şi-au făcut datoria, că oamenii în uniformă îşi merită respectul nostru şi al dumneavoastră”, a mai spus el, cerându-le tuturor românilor, în an Centenar, să se așeze „la calm, la moderație, la înțelegere”.

„Dacă cineva se face vinovat de ceva, indiferent dacă e în uniformă sau civil, va fi tras la răspundere, instituțiile își vor face treaba”, a mai spus el.

Șeful Jandarmeriei a susținut, de asemenea, că a văzut „polarizări diferite” în ceea ce privește funcția sa. 

„Am absolvit un examen legal, după absolvirea lui, pentru ocuparea poziției e necesar avizul CSAT. E o procedură și durează. Nu fac decât să aștept ca acest parcurs procedural să se încheie”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că numirea noului șef al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, va fi făcută după ce procurorii militari vor finaliza ancheta privind intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august. 

“Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, arată Administrația Prezidențială.  
 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version