În ciuda asigurărilor Ambasadei Suediei că o mașină înmatriculată în această țară are drept de circulație în întreg spațiul Uniunii europene, Brigada Rutieră i-a întocmit dosar penal românului care conduce mașina M…E PSD.
 
 
El a rămas și fără permis, și fără plăcuțele de la mașină, și acuză că a fost urmărit de polițiști.
 
Motivul reținerii plăcuțelor de înmatriculare este că Biroul Interpol Stockholm a transmis că numerele de înmatriculare sunt valabile numai pe teritoriul Suediei.
 
“Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliție al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza Sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanșării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situației juridice în ceea ce privește regimul de înmatriculare și circulație și a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România”, faptă prev. și ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal”, se arată în comunicatul Brigăzii Ruriere.
 
În continuare, polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situației și a regimului de circulație internațională pe teritoriul statelor Uniunii Europene, mai precizează sursa citată.
 
Brigada Rutieră anunță că Inspectoratul General al Poliției Române a transmis, către structurile teritoriale de poliție, o adresă, prin care a solicitat să analizeze dacă se încalcă legea.
 
“Inspectoratul General al Poliției Române a transmis, către structurile teritoriale de poliție, o adresă, prin care a solicitat analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul Penal (Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.), de către conducătorul acestui autoturism. Acest articol este coroborat cu art. 82, alin (2) din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – ,,Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.”, se arată în comunicatul de presă.
 
“De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deține alt număr de înmatriculare decât cel aplicat. Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”, mai arată Brigada Rutieră.

Posesorul mașinii este Răzvan Ștefănescu, de 45 de ani, care lucrează ca șofer pe camion în Suedia. ”Am plecat cu toată familia pentru binele copilului”, a declarat  pentru G4Media.ro, precizând că nu are cetățenie suedeză.

În ceea ce privește automobilul cu numărul M..E PSD, Răzvan Ștefănescu a declarat pentru G4Media.ro că l-a înmatriculat în luna iunie, iar autoritățile din Suedia i-au transmis că poate circula pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Întrebat de G4Media.ro dacă a avut probleme la intrarea cu mașina în România, el a spus că nu, la fel cum nu a avut probleme nici la controlul poliției rutiere de vineri. ”M-au oprit polițiștii în Craiova și mi-au spus că sunt valabile”, a declarat Răzvan Ștefănescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version