“Este o grațiere mascată”! acuză FSANP.

Peste 1.200 de condamnați, beneficiari ai recursului compensatoriu, au fost eliberați în prima lună de la punerea în aplicare a legii, anunță Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, care îl acuză de dezinformare pe ministrul Justiției, Tudorel Toader.

“După ce seful penitenciarelor recunoastea ca sunt extrem de multe erori la punerea in libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul afirmand ca, in prima luna aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 detinuti ramasi in penitenciare. In realitate – conform site-ului ANP – in penitenciare sunt 24.464 detinuti”, precizează FSANP, într-un comunicat remis redacției.

Astfel, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberati peste 1.200 de detinuti  – aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul -, urmand ca numarul celor liberati in plus sa depaseasca in primul an de aplicare cifra de 8.000 conform estimarilor FSANP.

“Aceeasta inseamna, practic, avand in vedere ca cea mai mare parte (70 – 80%) se intoarce in perioada sus-amintita, ca vom avea un plus de cel putin 5.000 de infractiuni fata de dinamica normala a criminalitatii. La fel de probabil vom avea beneficii zero in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt”, atenționează reprezentanții federației.

FSANP acuză în continuare că avem de-a face cu  o grațiere mascată: “In legatura cu motivele pentru care ministrul Justitiei dezinformeaza nu putem decat sa speculam ca incearca sa ascunda erorile si efectele negative ale unei masuri de gratiere mascata care va actiona ca un stimulent pentru criminalitate in urmatoarea perioada. Il somam, deci, public sa renunte la aceste dezinformari ale opiniei publice care are dreptul sa stie excact cati hoti, violatori, talhari si criminali au beneficiat de acest act de clementa”.

UPDATE! Urmare a reactiei domnului Tudorel Toader referitoare la numarul detinutilor beneficiari ai recursului compensatoriu precizam ca:

1. Conform site-ului ANP sunt peste 1.200 de detinuti care au beneficiat de recursul compensatoriu, cifra prezentata de ministrul justitiei in ceea ce priveste numarul detinutilor aflati in penitenciare (25.093) fiind eronata. In realitate,  azi – dupa actualizare – numarul detinutilor aflati in penitenciare este de 24.366 detinuti (sursa).

2. Toti detinutii beneficiaza, indiferent de pedeapsa si de tipul infractiunii de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de detinuti liberati pentru ca le-a expirat pedeapsa, li se adauga alti peste 600 care au beneficiat de scaderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute in conditii improprii si intra astfel mai devreme in Comisiile de liberare conditionata.

3. Sunt, deci, peste 1.200 de detinuti care au beneficiat IN PLUS pana azi de prevederile legii recursului compensatoriu – fie liberati la termen fie conditionat, iar ministrul Justitiei dezinformeaza intentionat opinia publica in legatura cu numarul hotilor, violatorilor, talharilor, coruptiolor si criminalilor care au beneficiat.

4. Precizam ca insusi ministrul justitiei a comunicat ca celor care se libereaza direct, 529 intr-o prima etapa, li se adauga alti peste 3.340 de detinuti care beneficiaza de lege si vor fi discutati mai repede in comisiile de lege.

Asadar, pentru a dovedi ca ministrul dezinformeaza, cerem ANP sa comunice si numarul detinutilor care au beneficiat de aceasta lege prin liberarea conditionata in prima luna de la aplicare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version