Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că i-a cerut directorului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) informaţii despre cei care au intrat în arhiva SIPA, ca să vadă dacă aceştia aveau sau nu dreptul de acces la secrete de stat.

E o întrebare repetitivă dacă cei care au vizitat arhiva SIPA, la momentul în care au intrat în arhivă, aveau dreptul de acces la secretul de stat, dacă aveau certificat ORNISS. Eu nu am de unde să ştiu dacă aveau sau nu. Dat fiind faptul că mi se pune această întrebare şi din presă şi în scris, e normal să cer să verific să pot da un răspuns documentat”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la sediul CSM.

Referitor la acuzaţiile conform cărora adoptarea hotărârii de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA s-a făcut fără aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii, Tudorel Toader a răspuns:

“CSM-ul este avizator pe legile justiţiei. CSM nu este avizator pe hotărâri de guvern. Doamna fost ministru Prună a iniţiat hotărârea de guvern şi a avut o maximă deschidere, a solictat punct de vedere de la CSM, de la Înalta Curte de la DNA, DIICOT, de la Asociaţia Magistraţilor, Procurorilor, Judecătorilor. Ministerul Justiţiei a primit punctele de vedere de la fiecare. Unde este lipsa de transparenţă câtă vreme Ministerul Justiţiei a cerut puncte de vedere, chiar dacă legea nu prevedea această obligaţie, câtă vreme toată lumea a răspuns la… E o totală transparenţă pentru elaborarea acestei hotărâri de Guvern”, a mai spus ministrul Justiţiei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version