Enervată de protestele liderilor de sindicat ai polițiștilor, ministrul de Interne Carmen Dan a ieșit miercuri cu o declarație în care a prezentat cifre, cu precizarea că “au fost transmise în spațiul public mesaje iresponsabile”.

Astfel, ministrul a declarat că din totalul de “151.000 de posturi sunt ocupate 127.000”, iar “venitul minim net al unui agent debutant este de 3.000 de lei – în afară de sporurile pentru turele de noapte sau pentru zilele de sărbătoare”.

“În anul 2017, potrivit măsurilor fiscal-bugetare adoptate, salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor şi ale personalului civil cu 15%. De la 1 ianuarie 2018, se mai adaugă o creştere în medie de 3 – 4% la salariul net. Cel mai mic salariu din poliţie, cel al unui agent debutant, a crescut în anul 2017 cu 29,3%. Dacă în decembrie 2016 salariul minim net al unui agent era de 1.373 de lei, acum este de 1.776 de lei. La acest salariu se adaugă în medie 990 lei norma de hrană, 250 lei norma de echipament şi, după caz, alte sporuri în funcţie de condiţiile de muncă. Adunând aceste sume, rezultă că în acest moment venitul minim net al unui agent debutant este de cel puţin 3.000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru ture de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de sărbători legale”.

Carmen Dan a precizat că “sistemul de funcții este unul piramidal”, iar “în momentul de față în IGPR sunt 15 chestori, la Poliția de Frontieră – 7, iar în aparatul MAI numai 4 și  la Jandarmerie – 3. Sunt 29 de chestori raportat la cei 127.000 de angajați”.

Spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică

„MAI a analizat diverse variante de creştere a veniturilor, în care principiul să fie acela al plăţii muncii şi nu a timpului liber. În aceste condiţii, pentru a încuraja munca şi performanţa pentru 28.000 de poliţişti au fost majorate cuantumurile unor sporuri. Astfel, începând din luna februarie 2018, 3.000 de poliţişti beneficiază pentru prima dată de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 10%“, a mai spus Carmen Dan.

Printre aceştia se numără poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale, toţi criminaliştii, cei care îndeplinesc atribuţii în domeniul pirotehnic, respectiv cei care desfăşurau activităţi de cercetare la faţa locului prin utilizarea câinilor de serviciu.

Pentru alţi 25.000 de poliţişti care deţin calitatea de poliţie judiciară, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost majorat de la 5% la 10%.

“Totodată, personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv va primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii (e vorba de aproximativ 1.200 de poliţişti). Toate aceste creşteri au intrat în vigoare luna aceasta şi se vor regăsi în salariile din luna martie”, a adăugat Carmen Dan.

“Precizez că în acest an se vor menţine şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană pentru personalul MAI şi se va plăti în continuare majorarea de 75% pentru orele lucrate în weekend sau de sărbători legale”,a asigurat ministrul.

Ea a adăugat că, atunci când orele astfel lucrate nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător în intervalul prevăzut de reglementările legale, orele se plătesc în cuantum de 175%.

De asemenea, Carmen Dan a precizat că în bugetul MAI sunt alocate sumele pentru voucherele de vacanţă pentru anul 2018.

“Sporul de 40% a fost temporar, iar polițiștii au fost mult mai motivați să stea acasă”

Despre sporul de 40% acordat anul trecut timp de 6 luni, Carmen Dan aspus că acordarea acestuia “a arătat că polițiștii au fost mult mai motivați să stea acasă decât să vină la serviciu”.

“Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă, dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului”, a spus Carmen Dan, la minister.

Ea a precizat că acest spor s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a Ordonanţei nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil doar pentru acel an, şi nu a fost introdus prin legea salarizării.

“Interpretarea încetării de drept a aplicării acestui spor ca fiind o tăiere a salariilor, cauzată de aplicarea legii salarizării, este de fapt o manipulare”, consideră Carmen Dan.

Ea a adăugat că, în cele 6 luni în care s-a acordat acest spor, mecanismul de plată a timpului liber a generat şi situaţii anormale, în care poliţiştii au fost mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu şi, în plus, nu toţi poliţiştii care se aflau în situaţia de a veni la serviciu în afara orelor de program beneficiau de sporul de 40%, generând astfel şi unele nemulţumiri în rândul angajaţilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version