Serviciul Român de Informaţii vrea să se implice în urmărirea modului în care instituţiile publice cheltuie banii încasaţi de la stat.

sursa foto vreaudreptate.ro
sursa foto vreaudreptate.ro

Pentru aceasta, SRI-ul pune la bătaie 114,6 milioane de lei plus TVA pentru implementarea unui sistem IT care să ajute la realizarea acestui control.

Mai mult, sistemul IT ar urma să identifice rapid şi firmele ai căror acţionari sau administratori figurează la mai multe societăţi şi au cazier judiciar şi persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanţe între venitul declarat şi clădirile, terenul sau maşinile achiziţionate.

Reprezentanţii SRI susţin că, pe lângă încercarea de a centraliza mai atent procesul de cheltuire a banului public, SRI vrea ca viitorul sistem IT să aibă răspunsuri rapide, de sub 60 de secunde, la întrebări de tipul:

– care sunt societăţile comerciale ai căror acţionari sau administratori figurează la mai mult de N societăţi comerciale şi au cazier judiciar?

– care sunt societăţile comerciale înfiinţate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajaţi în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N şi cu rambursări de TVA mai mari de S lei?

– care sunt societăţile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?

– care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA şi creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătraţi de teren / clădiri * V şi auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC?

Însă conform profit.ro, implementarea unui asemenea sistem presupune implementarea unei platforme Big Data, dar şi a unei componente de acces securizat în condiţii de mobilitate, extensie a platformei Big Data.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version