“Veste” are și o componentă bună – continuăm să NU fim pe lista neagră a atacurilor teroriste sângeroase.
Dar SRI nu ne spune ce state plătesc zeci de milioane de euro ca să fim atacați cibernetic! Să fie vorba de Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, China lui Xi, Coreea “Piticului Atomic Kim” sau… SUA lui Trump?!
“Topuri” SRI de spionaj cibernetic – Sursa Buletinul CYBERINT

În “Buletinul CYBERINT” pentru Semestrul I 2018, dat publicității de SRI, suntem informați că în ultimii ani “cele mai persistente și dinamice amenințări la adresa Siguranței Naționale a României” vin pe net și „sunt într-o evoluție continuă”.

În acest context, în România, “cele mai importante amenințări sunt generate de actorii statali și de către cei afiliați unor grupări de criminalitate cibernetică”.

Legat de actorii statali – cum ar fi Rusia, Turcia etc.  – care ne atacă cibernetic, SRI ne spune că acestea “sunt de regulă de tip APT – Advanced Persistent Threat (Avertizare persistentă avansată) – și se caracterizează prin intensitate și complexitate tehnologică”.

Astfel, atacurile cibernetice “sponsorizate de actorii statali au țintit de-a lungul timpului instituții publice de interes strategic din domenii precum afaceri externe, afaceri interne, apărare, economie, cercetare și dezvoltare, jurnaliști sau energie”.

Evident aceste atacuri de tip spionaj cibernetic au vizat colectarea de informații prin preluarea rețelelor infectate.

SRI ne mai spune că, în 2017, cel mai folosit program de spionaj este binecunosctul TROJAN – „program informatic care pare a avea o funcție utilă, dar deține una ascunsă…”. Iar în Topul 10 Campanii Malware în România pe 2017 se evidențiază la mare distanță de “urmăritori”, cu 7722 de atacuri, Ransomware.Dawnloander.Locky.

Iată Buletinul CYBERINT, oferit publicului de SRI. Merită lecturate cele 8 pagini:

Download (PDF, Unknown)

Dar ce NU ne spune SRI în Buletinul CYBERINT? Care este TOPUL 10 al statelor și TOPUL 10 al grupărilor de criminalitate cibernetică! Ce rezultate a obținut SRI în lupta împotriva acestor atacuri la adresa Siguranței Naționale?

Totuși, printre rânduri, SRI ne spune că statele care ne-au atacat NU ar face parte din NATO și UE și că, încă, NU suntem pe lista neagră a atacurilor teroriste sângeroase.

În final, iată Ghidul de Bune Practici pentru Securitatea Cibernetică pus la dispoziția românilor de SRI:

Download (PDF, Unknown)

În acest context citiți și…
Adevărul Laurei Georgescu: SRI nu a încheiat PROTOCOALE cu CNA!
(DOCUMENT) SRI a declasificat protocolul încheiat cu Parchetul General și ÎCCj
Oprea: Dacă Ponta câștiga alegerile, eram șeful SRI. Pe Dragnea l-am sprijinit întotdeauna când m-a rugat. “Sufrageria lui Oprea” ar putea fi subiect de film SF

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version