Așa cum v-am obișnuit publicăm scrisorile deschise trimise redacției SECUNDA de către cititorii săi fideli.

Scrisoarea Deschisă de astăzi este formulată de domnul Stelian Cristea din Canada și este adresată domnului Doru Coliu, deputat de DIASPORA din partea PMP.

Înainte de a vă oferi spre lectură Scrisoarea Deschisă semnată de cititorul nostru din Canada, Stelian Cristea, Redacția SECUNDA face următoarele precizări:

  1. Considerăm că dojana, solicitările și atenționările din Scrisoarea Deschisă către deputatul Coliu sunt valabile pentru toți parlamentarii de DIASPORA, și anume: La Senat: Viorel Riceard BADEA – PNL și Radu Mihai MIHAIL – USR; La Camera Deputaților: Mihai Alexandru VOICU – PNL, Manuel COSTESCU înlocuit din 19 aprile 2017 de Nicolae-Daniel POPESCU – USR, Constantin CODREANU și Doru Petrișor COLIU – ambii PMP;
  2. Toți cei vizați în această Scrisoare Deschisă vor putea să-și exprime punctele de vedere GRATUIT pe site-ul cotidianului online SECUNDA, într-un spațiu editorial egal cu cel aferent acestei scrisori (3.600 de semne) – în termeni decenți;
  3. Titlul aparține Redacției.
Deputatul PMP de Diaspora Doru Coliu, în studioul televiziunii internaționale Nașul.TV din Montreal – Canada
Scrisoare deschisa Domnului deputat de Diaspora Doru Coliu,

Domnule deputat,

In 26 februarie 2017, v-am trimis tuturor parlamentarilor pentru Diaspora, inclusiv domniei voastre urmatorul e-mail, pe adresele publice publicate pe site-urile celor doua camere ale Parlamentului Romaniei:

In calitate de parlamentari pentru Diaspora, as dori sa stiu cind planuiti sa faceti o vizita (nu de protocol, ci cu caracter de informare, si de preluare de propuneri si probleme) in Montreal?

Asa cum vorbesc anumite statistici Canadiene am fi in zona Montreal circa 50.000 de romani, mai vechi si mai noi.

As dori sa fim informati din vreme prin mijloacele de aici (ceva presa romanesca, ceva organizatii romanesti), dar si cele din Romania.

Evident ca, personal, consider ca o vizita in toate marile orase canadiene  este de dorit (Montreal, Toronto, Calgary, Edmonton, Vancouver), dar si in toate celelalte tari ale lumii unde sunt destui romani.

Sigur ati primit rindurile scrise de mine absolut toti, fiindca altfel sistemul genereaza un raspuns standard ca nu a putut distribui e-mailul.

Am primit un singur raspuns de la un deputat, ce cred ca nu mai e in Parlament, care mi-a spus ca din pacate bugetul Parlamentului nu prevede fonduri pentru astfel de deplasari.

In rest, tacere pe toate liniile si de la toti ceilalti.

Pentru mine este de notorietate acest lucru, ca parlamentarii nu raspund la corespondenta electronica. Dar, ca de obicei, mi-am pastrat speranta: Parlament nou, oameni noi, poate si politica noua si nou mod de a reactiona cu oamenii. Sperante desarte, oameni noi, obiceiuri vechi.

Mi-am vazut de treaba mea aici, dupa un asemenea raspuns ce te umple de stupefactie si uimire, continuind sa ma intreb neincetat de atunci incoace de rolul acestor parlamentari daca ei nu se pot deplasa in circumscriptiile ce le reprezinta.

Dar in septembrie 2017, surpriza!

Intr-o reluare a unei emisiuni Nasultv Canada am aflat ca ati fost la Montreal impreuna cu doamna Pralong si un domn ministru pentru diaspora intr-o reuniune restrinsa, banuiesc ca la Consulat, pe o tema draga PSD – sa ne faca centru comunitar romanesc la Montreal, dar sa fie trimis sef de la Bucuresti.

Subiectul acesta este neinteresant pentru mine, fiindca stiu ca exista destule activitati romanesti, unele mult mai interesante decit un centru cultural dirijat de la Bucuresti.

Apoi v-ati laudat cum ca ati fost si la sfinta liturghie duminica, dar nimic despre vreo intilnire cu noi, ceilalti.

Nu stiu cit ati stat prin Canada si pe unde ati mai umblat, dar nu mi se pare normal sa nu luati legatura cu cei pe care ziceti in gura mare ca-i reprezentati.

Si este si mai anormal, mi se pare, sa nu luati legatura cu cel ce v-a scris…

Si nu ma puteti acuza ca v-am scris cu 2-3 zile inainte, ci cu multe luni inainte.

Asa cum scriam si in e-mailul ce vi l-am trimis, doream sa va semnalez citeva probleme si sa va fac niste propuneri pentru toti romanii din Diaspora. Romanii plecati din Romania fie in Europa, fie in America sau oriunde in lume au o lista de probleme cu statul roman. Am sperat ca noua categorie de parlamentari, cei pentru Diaspora, isi vor apleca urechea spre aceste probleme.

Iar speranta mea a fost cu atit mai mare fata de domnia voastra, din moment ce orice declaratie ce o faceti incepe cu aceea ca sunteti unul din romanii din Diaspora.

Va puteti inchipui atunci dezamagirea suferita fiindca nu raspundeti la e-mail, nu anuntati vizita, nu organizati intilniri cu romanii din Diaspora.

Consider ca prin modul cum ati procedat va puteti numi oricum doriti, dar nu deputat pentru romanii din Diaspora.

Stelian Cristea, Canada, 23 noiembrie 2017

DIASPORA la vot! Voi, aleșilor, la bucate…
author avatar
Focus Social
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version