Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), se facă că uită de retrimiterea de către Completul de 5 judecători, la instanța de fond, a dosarului clanului Cosma, și se declară revoltată de modificarea Codurilor penal şi de procedură penală astfel încât sentințele să fie revizuite dacă unul dintre magistrați nu le-au semnat.

Cristina Tarcea președintele ÎCCJ

Amintim că Livia Stanciu nu a semnat sentința în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Iar acum, Comisia Iordache și mai apoi Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu i-au făcut un cadou liderului PSD modificând Codurile penale astfel încât să i se reia de la zero judecarea dosarului de fraudare a referendumului.

“Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi acum, atunci când unul dintre membrii completului este în imposibilitate de prezentare, va semna, după caz, preşedintele completului, preşedintele instanţei. Am văzut şi eu procesul legislativ, sunt multe chestiuni discutabile, dar trebuie să plecam de la premisa că aceasta este o primă formă, urmează ca procedura de legiferare să fie continuată. Noi, atunci când am simţit că anumite dispoziţii legale nu sunt în conformitate cu dispoziţiile constituţionale sau nu sunt coroborate cu alte texte de lege, am făcut observaţii şi scrise, aşteptăm să vedem acum forma finală de la ultima Cameră şi vom acţiona în consecinţă”, a spus Tarcea, joi, la CSM. 
 
Ea a arătat totuși că trebuie să aşteptăm cu calm: “Am înţeles şi eu că este introdus un nou motiv de revizuire, dar vreau să vă reamintesc faptul că anul trecut a existat o modificare similară, în Codul de procedură civilă, în care se intenţiona revizuirea tuturor hotărârilor pronunţate înainte de intrarea în vigoare a propunerilor legislative. Acel proiect de lege a fost atacat la Curtea Constituţională, de Înalta Curte, iar Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale aceste dispoziţii legale. Prin urmare, avem un precedent”. 
 
Preşedintele ÎCCJ consideră totuși că “Există riscul unui impact negativ, pentru că dacă s-ar accepta ideea că pot fi revizuite toate hotărârile pronunţate înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi, vă daţi seama ce ar însemna aceasta asupra volumului de activitate. Toată lumea îşi va exercita dreptul la revizuire şi vor fi atacate toate hotărârile pronunţate de la intrarea în vigoare a Constituţiei şi până acum, ceea ce cred că e un dezastru din toate punctele de vedere, ca să nu mai vorbim de faptul că este subminată ideea de stabilitate a hotărârilor juridice”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version