După ce i-a cerut demisia șefei Instanței Supreme, Cristina Tarcea, joi dimineață la prima oră, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reluat atacurile asupra acesteia, având în vedere faptul că în curând vor fi discutațe la ÎCCJ solicitările de rejudecare a apelurilor condamnaților de lux Dan Șova, Constantin Niță, Elena Udrea, Alina Bica etc., eliberați din închisoare după decizia CCR privind nelegalitatea formării completurilor de 5 judecători.

sursă foto Newsweek

“Eliberarea s-a decis de către instanța de judecată, (respectiv – n.r.) suspendarea executării pedepsei pentru unii deținuți condamnați în ompleturi nelegal constituite. Instanța a procedat în acest sens pentru că așa a statuat CCR. Am convingerea că președinta ÎCCJ va putea da explicațiile, în niciun caz eu”, a declarat Toader.

Întrebat despre o eventuală demisie a șefei Înaltei Curți, ministrul a nu a spus că el nu are nicio competență în acest sens, deoarece judecătorii sunt inamovibili și numai Consiliul Superior al Magistraturii poate lua vreo decizie în acest semns.

“Eu am făcut apel și voi face cât voi rămâne în MJ: să ne cunoaștem competențele să le respectăm. Eu, ca ministru, nu stabilesc vinovății, abateri. Avem competențe partajate și avem o secție de judecători care poate să o întrebe. Avem o Inspecție Judiciară, care am înțeles că a declanșat o inspecție. Și atunci, CSM-ul poate să spună cum de Înalta Curte nu a respectat timp de patru ani de zile lege. Noi nu vrem ca un vinovat să scape de pedeapsă. Categoric nu vrem ca un nevinovat să fie condamnat pe nedrept. Despre consecințele acestei bulversări a sistemului judiciar poate să vă răspundă în ordine doamna președintă, poate să facă ordine CSM și Inspecția Judiciară. În tot cazul, nu ministrul justiției. (…) Dacă cumva CCR nu dădea această decizie, probabil nu știam și nu se petreceau aceste evenimente juridice. Sunt convins că doamna președintă va putea da răspunsul cuprinzător la toată problematica, dacă va binevoi să dea acest răspuns. Am convingerea că CSM, Inspecția Judiciară va pune o astfel de problemă în discuție”, a explicat Toader.

“Evidentă sfidare” din partea Liviei Stanciu și Cristinei Tarcea

Aceste declarații vin după ce ministrul Justiției a spus duminică, la Antena 3, că exclude să fi fost vorba despre o eroare din partea fostei șefe a ÎCCJ, Livia Stanciu, și a actualei, Cristina Tarcea, privind maniera de alcătuire a completurilor de 5.
 
El a susținut că este vorba despre o “evidentă sfidare”.
 
Întrebat dacă cele două ar trebui să mai rămână în funcții, Toader a spus că nu ministrul face anchetă, iar cei care cred că este vorba de nereguli se pot adresa Secției de anchetă a magistraților.
 
Ulterior, miercuri seară, în a doua zi de Crăciun, ministrul Justiției a transmis un mesaj pe Facebook: “Asteptam sa vedem ce ne va spune presedinta ICCJ despre suspendarea executarii pedepselor pentru Udrea, Bica, Sova….etc…etc, suspendare dispusa de catre instantele de judecata in urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de 5 judecatori ? PS: Sper sa ne spuna ca procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii; Sper sa “nu ne spuna” ca isi da demisia ” de onoare”!”. 
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version