Fără a-și asuma vreo responsabilitate în eșecul extrădării fugarului Sebastian Ghiță, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deși a gestionat personal operațiunea, invocă nici mai mult, nici mai puțin, “respectarea libertăților”.

“Să vedem ce anume au evocat judecătorii, să vedem dacă este o chestiune de procedură şi în ce constă. Până la urmă, că e stat membru sau ne-membru, trebuie respectate standardele de protecţie a drepturilor, a libertăţilor. Vedem, analizăm, tragem concluzii”, a declarat Toader luni dimineață, la sosirea la minister.

El susține că nu a primit niciun document oficial din partea instanței din Serbia, astfel că informația a venit de la presa din Belgrad.

Judecătorii instanței supreme din Serbia au precizat în decizie că Ghiță a primit azil politic în urmă cu o lună, “de teama persecuţiei în ţara de origine din cauza opiniilor politice”.

“Până vineri la sfârşitul programului nu veniseră. Voi vedea azi. Imediat ce vom vedea motivele, vi le comunicăm”, a spus ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader ne asigură că azilul politic este unul temporar: “Statutul pe care l-a primit are caracter provizoriu”.

Cât despre “dezvăluirile” lui Vlad Cosma la Antena 3 în legătură cu procurorii DNA Ploiești care i-au instrumentat dosarele lui Ghiță, ministrul Justiției a declarat: “Și eu sunt curios să vedem motivele, să vedem cine l-a trimis în judecată, să vedem probele care au fost administrate”. 

Curtea Supremă de la Belgrad a refuzat vineri să îl extrădeze pe  fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, inculpat pentru mai multe dosare de corupţie, spunând că a primit azil în Serbia.

Sebastian Ghiţă a fugoit din România în 19 decembrie 2016, exact în ziua în care și-a încheiat mandatul de parlamentar și a pierdut imunitatea în fața procurorilor.

Ghiță a fost arestat după 4 luni în Serbia, prins cu acte false.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version