“A venit vremea clarificărilor la DNA”!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, își începe mandatul de ministru în Guvernul Tudose printr-un anunț-atac la DNA: a cerut Inspecției Judiciare a CSM să verifice înregistrările audio de la DNA în care procurorul-șef Laura Codruța Kovesi își admonestează subalternii, după care i-a obligat să meargă la detectorul de minciuni pentru a afla care dintre ei le-a dat presei.

“Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA”, a spus ministrul, ca argument pentru controlul dispus Inspecției Judiciare (IJ) – al doilea în ultimele două săptămâni, după cel privind managementul DNA și Parchetului General.

Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse și condamnări. Deci înseamnă, în primul rând, prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție. Și prin pachetul de legi privind Justiția, veți vedea că vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției”, a spus Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției.

“Am sesizaizat Inspecția Judiciară cu privire la înregistrările de la DNA. Eu nu pot spune dacă ele sunt sau nu adevărate, însă CSM are în curs procedura de verificare a acestora”, a anunțat ministrul, adăugând că decizia sa survine după ce anterior a mai cerut verificarea managementului instituției.

“V-am spus printre rânduri că am sesizat Inspecția Judiciară a CSM privind verificări de fond proivind activitatea managerială la DNA și PÎCCJ. De ce? Pentru că nu s-au mai făcut din 2007 – adică de 10 ani. (…) Verificările sunt în desfășurare”, a adăugat el.

“Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă. Sper să se constate faptul că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost soluționate cu celeritate, (…) să răspundem acelor cerințe de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și în același timp mai sper să se respecte și cronologia soluționării în funcție de cronologia înregistrării. Noi avem nevoie de o justiție dreaptă. Susținem prevenirea faptelor de corupție, dar ca ministru al Justiției sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulți inculpați sunt descoperiți și condamnați, să văd și partea negativă, să văd și faptul că, din păcate, mulți cetățeni, mulți români, sunt arestați, sunt urmăriți penal, sunt anchetați, trimiși în judecată, eventual și condamnați, pentru ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie și este o pată neagră pentru Justiția din România”, a argumentat Tudorel Toader.

El a precizat că “lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, aplicarea de pedepse și condamnări, înseamnă și prevenire”.

“Faptul că sunt aceste discuții în interiorul DNA are o parte pozitivă; că sunt scoase la suprafață eventualele disfuncționalități, faptul că unii sau alții le subliniază”, a mai spus Tudorel Toader.

“Vom avea raportul IJ, vom face evaluarea și vă asigur că măsurile propuse vor fi proporționale”, a conchis ministrul Justiției.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version