“Comisia parlamentară nu și-a propus să verifice probele sau soluția dată de procurori”, susține ministrul Justiției, asigurând că nu se încalcă separația puterilor în stat!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că ancheta parlamentară în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 nu și-ar fi putut propune să verifice soluția dată de procuror sau probele, el argumentând că ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri.

“După preceptele statului de drept, cele trei puteri sunt independente, sunt separate, sunt în echilibru, dar în același timp există suficiente mecanisme, forme de control reciproc dintre puterile statului pentru a asigura necesarul echilibru al acestora și buna funcționare. (…) Comisia parlamentară și-a propus să stabilească anumite stări, anumite circumstanțe, anumite împrejurări. Comisia parlamentară nu și-a propus și nici nu și-ar fi putut propune să verifice dosarul, soluția dată de procuror, probele pe care le-a administrat sau nu le-a administrat pentru că în acea ipoteză ar fi fost o ingerință a unei puteri în competențele stricte rezervate celeilalte puteri. Dar o comisie parlamentară care funcționează în baza unei hotărâri, unui regulament, hotărâre care a fost verificată de Curtea Constituțională, apreciez eu că nu poate fi împiedicată să afle acele împrejurări, circumstanțe, stări de fapt, repet, și nu să intre în competența organelor de urmărire penală, organelor judiciare”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

“Să ne amintim faptul că sunt state cu democrație consolidată în care șefii de stat dau curs și sunt obligați să dea curs invitațiilor la comisiile parlamentare, comisii care verifică anumite stări, circumstanțe, împrejurări. E adevărat faptul că în această perioadă se pare că există o tensiune, o încrâncenare din anumite puncte de vedere, dar tot adevărat faptul că, și cred eu, că mulți se declară cunoscători în toate domeniile de activitate, iar unii când dețin o funcție cred că dețin și adevărul absolut. Prin urmare, am sesizat Inspecția Judiciară (…) și nu înțeleg să fac polemici nici publice, nici personale și să mă mențin în limita dialogurilor instituționale”, a adăugat Toader.

Ministrul Justițieia dat asigurări că există mecanisme pentru asigurarea echilibrului dintre cele trei puteri ale statului:

“Vă asigur că există suficiente mecanisme legale și constituționale pentru asigurarea raportului dintre puterile statului, asigurarea echilibrului dintre cele trei puteri și, sigur, vor fi folosite toate pârghiile legale și constituționale în același timp pentru clarificarea acestor raporturi, pentru asigurarea funcționării comisiei parlamentare”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version