Ministrul Justiției, Tudorel Toader, continuă să mintă prin omisiune, afirmând într-o declarație publică făcută miercuri seară, că Legea recursului compenatoriu a fost votată și de USR, fără a preciza că votul a fost dat în Senat, când proiectul avea o cu totul altă formă – 3 zile scăzute la 30 de zile consecutiv, 3 mp în loc de 4 mp etc. -, iar în Camera Deputaților nu a votat niciun USR-ist.

Proba, aici:

Lista votanților, AICI.

Iată și declarația lui Toader:

“Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de CSM în componența anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susținută și votată inclusiv de parlamentarii PNL și USR. Legea a fost promulgată de președinte fără să o critice la CCR. Legea a fost criticată în controlul a priori, însă obiecțiile de neconstituționalitate au fost respinse”.

Proiectul Guvernului Cioloș a fost aruncat la coș de oamenii lui Dragnea&Tăriceanu

Amintim că Guvernul condus de Dacian Cioloș a adoptat în 23 noiembrie 2016 proiectul de lege privind recursul compensatoriu, inițiat de ministrul de atunci al Justiției, Raluca Prună. Documentul prevedea scăderea a 3 zile din pedeapsă la fiecare o lună de închisoare executată în condiții precare.

Acest proiect a fost însă clasat însă de Parlament – care avea și la acea dată majoritate PSD+ALDE -, deoarece până la finalul legislaturii nu a fost pus pe ordinea de zi.

Guvernul Grindeanu a adoptat un nou proiect de lege, propus de Iordache

Abia instalat în funcție, Guvernul Grindeanu a adoptat pe 31 ianuarie 2017 un nou proiect de lege privind recursul compensatoriu, cu inițiator ministruul de atunci al Justiției, Florin Iordache, autorul scandaloasei OUG 13.

În Parlament, proiectul Legii recursului compensatoriu a suferit modificări și a fost adoptat în data de 9 mai 2017 de Camera Deputaților – for decizional. Ministru al Justiției era încă din 27 februarie Tudorel Toader.

Au fost 175 voturi “pentru” – PSD, ALDE, UDMR, minorități și un deputat PNL, Ioan Cupșa (membru în comisia juridică) -, 85 “contra” – PNL, USR și 3 de la minorități -, și 20 de abțineri – câte 2 de la PSD, PNL, câte unul de la UDMR, ALDE, minorități și toți cei 13 de la PMP. 

Legea a fost contestată de PNL și USR la Curtea Constituțională, care însă a respins-o. 

“Bărbat” politic!

Tudorel Toader dă vina pe Guvernul Cioloș pentru Legea recursului compensatoriu adoptată de PSD+ALDE
Raluca Prună îl face mincinos pe Toader

Într-o postare pe Facebook, Raluca Prună l-a acuzat recent pe Tudorel Toader că minte:

“(…) A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numește.

Recursul compensatoriu. Precizările mele de tehnocrat: Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament și anume:

1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in condiții neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar dacă nu sunt consecutive;

2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasa, pe camera și detinut la situația pe penitenciar, pentru a retine ca au fost condiții neconforme de detenție;

3. S-a extins condiția de 3 mp la 4 mp.

Am scris pe 24 octombrie 2017 despre aceste lucruri. Și am avertizat ce urmează.

Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justiției înseamnă a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017. Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru când proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) și ulterior la Camera Deputaților (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea așadar obligația sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu și sa se opună modificarilor care au condus azi la consecințe grave pentru siguranța cetățeanului. Nu numai ca nu a făcut asta, dar a pus umărul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017. (…)

Din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis reprezentanților MJ sa meargă in Parlament sa apere proiectul. Ar fi interesant de văzut dacă cineva din Ministerul Justiției a participat la vreo lucrare sau ședința a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu știu ca nu.

A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta mârșăvie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader.

Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii aparține exclusiv coaliției PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l măcelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata și complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecătorului constituțional Toader. Toader putea sa retragă la orice moment proiectul de lege dacă i se părea prost sau deturnat. Dar e las și fără curajul asumării responsabilității”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version