Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, a fost condamnat joi la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru implicarea sa în dosarul cunoscut publicului larg drept dosarul Bombonica.

Deși a fost doar prima decizie în acest dosar, Dragnea este pe marginea prăpastiei, în condițiile în care liderul PSD mai avea o condamnare cu suspendare din dosarul Referendumul.

Multă lume a pus deja tunurile pe Dragnea și anunță că acesta ar trebui să facă cel puțin un pas în spate pe scena politică.

Liderul PSD mai are însă surprinzător de mulți susținători, iar unul dintre aceștia este nimeni altul decât Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Culmea, Toader consideră că vinovați pentru condamnarea încasată de Dragnea sunt chiar judecătorii, pe care îi acuză că nu au luat în calcul o decizie a Curții Constituționale a României.

“Mulți politicieni sunt condamnați de prima instanță și apoi achitați. Totuși, în cazul politicienilor de la nivel înalt se pune, adeseori, în discuție problema demisiei. Ca să emiți o părere cât de cât motivată trebuie să cunoști și motivarea, măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritate spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare Curtea Constituțională a României, pentru o decizie la care am participat și eu când eram judecător acolo. Este vorba despre o frază de principiu și vreau să vă spun cu deplină convingere și cu știință faptul că o decizie a CCR nu poate să fie neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul cu decizia Curții. De ce? Pentru că în momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord textul, nu se mai aplică. Decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă, n-a fost una de admitere pur și simplu, de interpretare în sensul că textul este contituțional, în măsura în care neîndeplinirea obligației se referă la o obligație din lege sau OUG, nu la orice act normativ. Cred că sunteți de acord să nu emit un punct de vedere fără să fi citit. Doar că nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curții”, a declarat Tudorel Toader, conform Digi24.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version