Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, consideră decizia Parchetului General de clasare a dosarului privind OUG 13 era “necesară și firească”, și regretă că “a durat prea mult”.

“Decizia de clasare era necesară și firească. Amintiți-vă că la sfârșit de martie, început de aprilie eu spuneam (…) că procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei Curții Constituționale și soluția de clasare este cât se poate de firească, (…) păcat că a durat atât de mult”, a declarat Tudorel Toader marți dimineață, la intrarea în CSM.

Întrebat dacă prin decizia CCR procurorii nu mai pot investiga nicio infracțiune legată de procesul de elaborare a legilor de către Guvern, Tudorel Toader a răspuns:

“CCR a statuat prin decizie că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, nu poate ancheta constituționalitatea, nu poate ancheta procedura legislativă. Faptele de drept comun, evident, rămân în sarcina procurorului”.

Amintim că Parchetul General a clasat, luni, dosarul penal primit de la DNA privind adoptarea Ordonanței 13.

În motivare sunt invocate considerente care apar în decizia Curții Constituționale pronunțată în 13 martie, în urma sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu privind “oportunitatea” emiterii OUG 13 și a existenței unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și DNA, arătând că aspectele sesizate “nu pot face obiectul activității de cercetare penală”.

Cam târziu, după aproape 3 luni de la decizia CCR. Procurorul general Augustin Lazăr a fost întrebat de ce clasarea a fost dată abia acum.

Iată răspunsul: “Niciodată colegii noștri nu se uită ce se în spațiul public pentru a emite o soluție. Soluțiile sunt date atunci când ei apreciază că au toate elementele necesare pentru a se putea pronunța în cauză”.

Lazăr a precizat că procurorii s-au raportat mereu la conținutul deciziei Curții Constituționale, care este obligatorie.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version