Într-o acțiune fără precedent, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat, miercuri, în timpul unei conferințe de presă, propunerile pe care le-a făcut pentru modificarea legilor Justiției.

Una dintre cele mai importante schimbări ar fi excluderea președintelui din schema numirii Procurorului General și a șefilor de la DNA și DIICOT. Tudorel Toader consideră că, printr-o asemenea măsură, se acordă o independență reală justiției, mai ales că nici ministrul Justiției nu va mai face parte din schema numirii procurorilor șefi, aceștia urmând a fi stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader mai vrea, printre altele, ca procurorii și judecătorii să răspundă material pentru erorile judiciare, dar și ca magistrații reclamanți pentru fapte penale să fie anchetați de o nouă direcție din Parchetul General, alta decât DNA și DIICOT.

În final, Tudorel Toader a dat asigurări că “propunerile vor fi dezbătute. Nu poate fi vorba de adoptare prin OUG. M-aș bucura dacă, după prezentare și analiză, veți constata faptul că propunerile formulate sunt în parametrii normalului, necesarului, într-un stat de drept. În continuare avem directive ce trebuie transpuse în legislația națională. A fost pe deplin asigurată transparența decizională – proiectul de lege a plecat de la CSM în 2016, a venit în ianuarie anul acesta la Ministerul Justiției. Între timp s-a schimbat componența, ministrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, a retrimis la CSM, pentru a se pronunța noul CSM. CSM și-a dat avizul și a trimis proiectul la MJ. Separat am primit puncte de vedere de la Ministerul Public și ICCJ. Proiectul va fi din nou trimis la CSM pentru avizare”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version