În prezent există două căi: recurs în casație și contestația în anulare.
După Legea recursului compensatoriu, prin care au fost eliberați în avans din pușcării peste 7.000 de deținuți, ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a reușit să o revoce pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi, le pregătește acum un nou cadou infractorilor – de data asta ca să-i salveze și pe Dragnea, Tăriceanu, clanul Cosma și alte “vedete” care se perindă la tv acuzând procurorii DNA:  o ordonanță de urgență (OUG) care să dea „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.
 
 
Toader și-a anunțat miercuri seară, la Antena 3, intenția de a da o astfel de OUG. Iar aceasta după ce luni seară, apărătorii penalilor cereau imperativ, tot la acest canal tv, revizuirea sentințele date de judecătorii cercetați în diverse dosare la DNA.
 
Amintim că luni seară, Inspecția Judiciară a anunțat declanșarea la 1 august a unei cercetări disciplinare la DNA, în privința celor 300 de dosare în care sunt cercetați judecători și procurori. Luni dimineață, ministrul Justiției a declarat că “nu știam niciunul dintre noi despre aceste dosare”. 
 
Astfel, OUG se va aplica și deciziilor în primă instanță, pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea – și nu pentru că ar avea dosar vreun judecător din Completul de 3 de la ÎCCJ care l-au condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în primă instanță, ci pentru a bloca sau tărăgăna timp de un an pronunțarea sentinței definitive. Dacă liderul PSD va reuși acest lucru, el va avea cale liberă să candideze la alegerile prezidențiale, iar cum a fost deja condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraude electoarale – fraudarea referendumului din 2012 -, Dragnea va avea grijă să câștige de data aceasta.
 
Noua OUG va putea fi adoptată după 1 septembrie, când se încheie vacanța parlamentară – deși Dragnea a lansat deja ideea convocării unei noi sesiuni extraordinare, în luna august.
 
Iată declarațiile de miercuri seară ale lui Tudorel Toader:
 
„Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive (…) Adică, să îi dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă.
 
Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol sau de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost.
 
Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. 
 
(OUG) va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că sentința a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceara unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spun “da”, îi admite și îi trimite cauza la rejudecare, sau care să spună “nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge.
 
Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”.
 
Numai că decizia CCR nu spune că interceptările făcute de SRI în dosarele DNA până în primăvara lui 2016 sunt ilegale. 
 
Întrebat când va înainta această propunere de OUG, ministrul Justiției a spus că „într-un timp scurt”. „După ce se termină concediile, imediat după ce se termină concediile”, a adăugat Toader.
 
Întrebat despre o eventuală OUG pentru amnistie şi graţiere și în ce condiţii poate fi adoptată, ministrul Justițieia spus:

„Poziţia mea este în acord cu exigenţele constituţionale. Regimul pedepselor şi infracţiunilor se stabileşte prin lege organică. Art. 115 din Constituţie spune că Guvernul poate fi legiuitor delegat, poate să adopte OUG, chiar dacă e vorba inclusiv de pedepse, infracţiuni, amnistie şi graţiere, OUG care la rândul ei trebuie să îndeplinească nişte cerinţe: să fie depusă la secretarii celor două Camere, să fie publicată în Monitor, îşi produce efectul chiar din ziua publicării, dar Parlamentul trebuie să fie în activitate. Dacă nu, pe secretarii celor două Camere nu i-ai găsi unde se depune ordonanţa. Prin urmare, v-am descris procedurile constituţionale. Poziţia mea este şi va fi în acord cu Constituţia. La Ministerul Justiţiei nu a fost şi nu este niciun proiect de astfel de act normativ şi nici măcar o dezbatere pe această temă”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version