Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat sâmbătă la Suceava întrebat dacă ar susține OUG pentru Codul de procedură penală acum, după condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, că nu a fost în Bucureşti în ultimele zile şi nu a participat “direct sau indirect la astfel de discuţii” şi nici nu ştie “dacă se face vorbire despre aşa ceva”.

Toader a spus doar că, pe 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege emis de Ministerul Justiţiei pentru modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală în limitele punerii în aplicare a celor două Coduri cu deciziile Curţii Constituţionale şi transpunerii a două directive europene, o directivă privind confiscarea extinsă şi o alta privind prezumţia de nevinovăţie.  

“Atât a plecat de la Ministerul Justiţiei, atât a aprobat Guvernul şi s-a dus la Parlament pe tehnica legislativă, la comisia specială care a adăugat şi alte soluţii legislative. Prin urmare, la nivel de minister acestea au fost propunerile formulate, restul – iniţiativa Parlamentului, plecate din Parlament”, a arătat ministrul Justiției.

“Eu personal constat că există o mare preocupare faţă de evoluţiile sociale, chiar şi faţă de procesul legislativ. Constat faptul că, de multe ori, legile sunt adoptate în grabă – spre exemplu când Codurile, legi fundamentale, au fost adoptate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin ordonanţă de urgenţă. (…) Norma juridică penală e cea mai severă normă. Este bariera dincolo de care nu trebuie să treci, pentru că, dacă treci, cu voie sau fără voie, cu intenţie sau din culpă, se numeşte că autorul suportă sancţiunea normei juridice penale – pedeapsa, care-i cea mai severă. Dacă acele Coduri, care au cea mai mare intruziune în viaţa privată, cu cele mai mari sancţiuni, ulterior Curtea Constituţională a declarat zeci de articole neconstituţionale, atunci ne întoarcem la echilibrul dintre măsura luată, procedura parcursă şi valoarea protejată”, a mai spus Toader.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version