UDMR vrea modificarea Constituției astfel încât președintele României să fie decis de Parlament, nu ales de popor – respectiv reprublică parlamentară.

„Noi susţinem de 31 de ani, puteţi verifica şi la revizuirea Constituţiei din 2003 şi în 2013, 2014, noi am avut propuneri pentru republică parlamentară”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, după prima zi de negocieri pentru viitorul Guvern din care vor face parte PNL, PSD și UDMR.  

El a precizat că, în prezent, țara noastră „nici măcar nu este republică semiprezidenţială, este un amestec, depinde de preşedinte, depinde de ambiţia preşedintelui, unde o duce şi în ce direcţie împinge activitatea”.

„De aceea, eu cred că trebuie să clarificăm. Din punctul nostru de vedere, mult mai sănătos este să mergi spre o formă de republică parlamentară”, a insistat liderul UDMR.

În opinia sa, în momentul în care preşedintele va fi ales de Parlament, atunci mobilizarea la alegerile legislative va fi mult mai mare:

„Constituţia noastră, de fapt, e foarte bună, cu mici excepţii, dar în ceea ce priveşte această formă de semiprezidenţială înseamnă şi conflicte interinstituţionale politice permanent. Dacă vrem să oprim, atunci ori mergem spre o formulă curată, spre un sistem prezidenţial – cum este în Statele Unite – ori mergem spre o formă de republică parlamentară”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version