Un avion MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit în condiții misterioase, miercuri seară, între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei, județul Constanța, iar toți cei opt militari au murit.

Aeronava MiG, pilotată de căpitanul Costinel Iosif Niţă, executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei.

Pilotul a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.05 a dispărut de pe radar.

căpitanul Costinel Iosif Niţă

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale. Din anul 2014, el îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Operaţiunile de căutare-salvare au fost declanşate de urgenţă, de către de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, însă și elicopterul IAR-330 Puma a pierdut legătura radio cu baza. în jurul orei 20.44, apoi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, a aproximativ 11 km de aerodrom.

În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române. 

Cine sunt cele 7 victime din elicopterul Puma

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.

Anchetă la MApN

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

„Aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20,00, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei”, precizează MApN.

Toate aeronavele de tipul MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma au fost consemnate la sol, până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor.

„Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul (…). Joi, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie”, se arată în comunicatul MApN.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version