Un elicopter al SMURD Iași s-a prăbușit joi la prânz în timpul unui zbor în Republica Moldova: 4 persoane au murit, dintre care 3 carbonizate, potrivit informațiilor difuzate la ora 14.30 de B1 TV, care a transmis relatările jurnaliștilor de la postul moldovean Publika TV, apoi imaginile de la alt post – Jurnal TV. 

Declarațiile primarului satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

Accidentul s-a produs în zona pădurii Cantemir de lângă localitatea Haragâş – lângă frontiera cu România.

Elicopterul se întoarcea dintr-o misiune în care a transportat o femeie de 85 de ani la un spital din Chișinău, suferindă de bronhopneumonie și insuficiență renală acută.

Aterizarea a avut loc fără probleme la ora 12.00, pe stadionul echipei dinamo din Chișinău iar dezastrul s-a produs după două ore și jumătate.

Misiuni ale SMURD Iași pe teritoriul Rep. Moldova se efectuează începând din acest an iar până acum au fost 20 de zboruri – cu cel de joi.

În ultimii 13 ani s-au prăbușit 5 elicoptere SMURD, toate fără pacienți la bord, dar un singur echipaj – 2 piloți și 2 cadre medicale – a scăpat cu viață.

Primele 4 elicoptere căzute au fost de la:

  • SMURD Tg Mureș – în 4 martie 2003 și 23 decembrie 2006 (echipajul a suferit numai răni)
  • SMURD Iași – în 9 ianuarie 2006
  • SMURD Constanța – accidentul de pe lacul Siutghiol, în 15 decembrie 2014.

Între Chișinău și Iași se află circa 100 de km.

Elicopterul era de ultimă generație și a costat 5 milioane de euro.

Raed Arafat a dispărut

UPDATE ora 16.30: La două ore după accident, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a făcut o declarație de presă, citită de pe foaie, în care a spus că Ministerul de Interne a activat celula de criză, după ce ministrul Petre Tobă l-a informat despre accident pe premierul Dacian Cioloș.

De asemenea, Dajbog a spus că Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a anunțat la ora 15.00 faptul că s-a găsit epava elicopterului.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că aeronava era fabricată în august 2014 iar inspecția a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.

Procurorii de la Secţia Militară a Parchetului General au deschis un dosar penal, pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD, informează Mediafax.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version