UPDATE: Greva șoferilor de la STB continuă, duminică, pentru a patra zi consecutiv, dar 25% din activitate a fost reluată, potrivit conducerii STB, astfel că 181 de autobuze și tramvaie au fost scoase pe traseu. 

A fost grevă la Societatea de Transport Bucureșt (STB) și sâmbătă – a treia zi – de la declanșarea conflictului de muncă -, deși Tribunalul București a decis că este ilegală.

Câțiva șoferi au ieșit însă pe traseu și atunci, cu 15  tramvaie și autobuze.

Negocierile au eșuat între liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD în CGMB, care susține că protestul este unul „spontan”, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care a refuzat să discute cu el.

De altfel, revendicarea principală a șoferilor protestatari este demisia directorului general al STB, Adrian Criț. „Domnul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut, nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul acesta noi l-am bănuit. Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul”, a acuzat Vasile Petrariu, vineri seară, după cea de-a doua rundă de discuţii convocată de edil la Primăria Capitalei.

La o primă întâlnire, care a avut loc în aceeași zi, Nicușor Dan i-a chemat pe cei 20 de șefi de autobaze și depouri, însă aceștia au invocat faptul că trebuie să ia mandat de la protestatari pentru a prezenta revendicările. După câteva ore, ei au venit în frunte cu liderul de sindicat Vasile Petrariu, iar primarul general nu a stat nici măcar un minut să discute cu el.

Nicușor Dan a declarat apoi că, practic, sindicatul reprezentativ al STB nu are revendicări reale: „Toate problemele care țin de mentenantă, piese de schimb, capete de linii, confortul vatmanilor, niciuna dintre aceste probleme reale nu a fost discutată. Asta înseamnă că avem de a face cu o actiune politică a domnului Petrariu. Cer PSD și președintelui București, Gabriela Firea, si președintelui national, Marcel Ciolacu, să se pronunțe: ori sustin o greva ilegală, fie se delimitează și retrag sprijinul politic al lui Petrariu, ales pe listele PSD”.

Mai mult, Nicuşor Dan, a cerut Parchetului să urgenteze declanșarea anchetei penale:. „Nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, suntem în ipoteza unei greve ilegale organizate de sindicatul reprezentativ. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor şi în special a domnului Petrariu, care a organizat acest act ilegal, cu consecinţe grave pentru bunul mers al activităţii în Bucureşti”.

Sâmbătă dimineață, directorul general al STB, Adrian Criț, a anunțat că 15 autobuze și tramvaie circulă pe traseu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version