Magistrații din toată țara protestează luni, între orele 12.00 și 13.00, împotriva modificărilor aprobate deja de Camera Deputaților în Legile Justiției (nr. 303 privind Statutul magistraților, nr. 304 privond organizarea judecătorească și nr. 317 privind CSM) și a celor preconizate să mutileze Codurile penale.

UPDATE: Judecătorul Cristi Danileț, de la Curtea de apel Cluj, a participat la protest și a declarat:
“Toți magistrații din țară sunt siderați de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la Legile Justiției – și mai ales de propunerile de modificări ale Codului penal și Codului de procedură penală, săptămâna trecută. Am decis, la nivelul întregii țări, să adoptăm o formă de protest ca un avertismend la adresa clasei politice referitor la modul în care a ales să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând mesajul că sunt muți de uimire. Practic, nu suntem de acord cu modificările la legile Justiției și lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat toți judecătorii și toți procurorii de la nivelul Curții de Apel Cluj. Toți procurorii și toți judecătorii din întreaga țară am transmis CSM-ului, iar CSM a avizat negativ proiectele de modificare a Legilor Justiției. Din perspectiva noastră, aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-au siderat însă în mod absolut sunt propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală. Este, practic, o luptă împotriva anticorupției, care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale, pentru că li se iau instrumentele prin care pot să o facă. Și, practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol, iar cetățeanul onest va avea de suferit pentru că se vor modifica legile Justiției și Codurile penale fără seă se discute cu profesioniștii din justiție”.

Danileț a precizat câteva dintre modificările vizate de parlamentari:

“Vorbesc despre imposibilitatea de a mai folosi înregistrările audio și video altele decât cele efectuate de către părțile implicate în dosare. Este vorba despre obligația judecătorului de drepturi și libertăți de a anunța partea pe care vrea, de exemplu, să o pună sub puterea unui mandat de interceptare. Este vorba și de eliminarea, practic, a infracțiunii de mărturie mincinoasă sau de imposibilitatea de a mai aresta hoții periculoși sau tâlharii, pentru că aceste lucruri se doresc a fi înlăturate din codurile penale. Este un atac sistematic împotriva justiției și împotriva funcționării justiției. Afectează atât organizarea instanțelor și parchetelor, cât și modul de funcționare a activității penale. Ce ați văzut aici a fost o adunare a peste 100 de magistrați – atât judecători, cât și procurori. Au fost și judecători civiliști, și judecători specializați în materie penală, și procurori – am văzut inclusiv procurori de la DNA, de la DIICOT, de la parchetele ordinare. Au venit și colegi din Cluj, și colegi de la Gherla și din Turda”.

“Au fost astăzi aici și colegi din UNJR – nu și liderul UNJR (Dana Gîrbovan – n.r.). O parte dintre noi vor pleca în noaptea asta la București și vor participa la protestul de după-amiază de la Curtea de apel București și, probabil, la protestele de mâine (marți – n.r.), pentru că o delegație a noastră dorește să ajungă și în Parlament, în celebra de acum comisie Iordache”, a adăugat Cristi Danileț.
El a precizat că “este o acțiune fără precedent, cel puțin la nivelul Clujului, cu siguranță, iar la nivelul Justiției, nu știm în ce fază vom ajunge cu acest protest. Noi apelăm cumva la înțelepciunea Parlamentului să se oprească din aceste modificări care nu au de a face cu statul de drept”.    

Protestele vor avea un caracter inedit: judecătorii și procurorii vor ieși cu robele în mână în fața tribunalelor sau a curților de apel, iar procurorii – în fața parchetelor.

Mulți dintre magistrați vor veni în Capitală pentru a protesta în fața Curții de Apel București.

“La Cluj-Napoca, magistrații vor protesta tăcuți, în fața Palatului de Justiție (intrarea Curții de Apel) Cluj-Napoca, cu robele pe mână, între orele 12.00 și 1.003. Activitatea judiciară nu va fi afectată”, scrie judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

Iată și comunicatul transmis de magistrați

“Ca urmare a aprobării de către Camera Deputațil;or a unor proiecte de lege privind domeniul justiției cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinței exprimate de peste 4.000 de magistrați și a Comisiei europene,

Respectiv ca urmare a promovării unei inițiative legislative pentru modificarea Codului penal și codului de procedură penală care va duce la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecția victimelor și identificarea infractorilor, făcând astfel justiția penală ineficientă,

Judecătorii și procurorii din toată țara au decis să își manifeste în mod public dezacordul față de acestea în cursul zilei de luni, 18 decembrie 2017, ieșind în fața palatelor de justiție”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version