Sindicatele din Educație au anunțat, luni, că suspendă greva generală, dar cer Guvernului Ciucă să introducă în OUG majorările salariale cerute și care apar în Nota de fundamentare, nicidecum în textul actului normativ.

Însă numeroase semnale de la profesori arată că nu sunt de acord să „abandoneze lupta” în a patra săptămână de protest extrem, acuzându-i pe lideri de trdare.

Premierul Nicolae Ciucă s-a grăbit, imediat după anunțul sindicatelor, să convoace o ședință extraordinară în care a adoptat alte două ordonanțe de urgență și, totodatăsă și-a depus demisia, pentru rotativa guvernamentală.

UPDATE: Guvernul a introdus în noua OUG (și a abrogat-o pe cea adoptată vineri) prevederile cerute de sindicatele din Educație (Vezi document la finalul articolului):

„Art. III – (1) În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezenta împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul ședinței Guvernului, prevederile introduse în noua OUG.

Noua OUG cu majorările salariale pentru profesorii greviști, adoptată. Deca: „Guvernul oferă garanțiile solicitate”

Comunicatul sindicatelor:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au anunțat, într-un comunicat de presă comun, că, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în Ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de luni, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”.

Download (PDF, Unknown)

Declarația premierului Ciucă:

„Am decis ca odată ce avem răspunsul scris legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor vom adopta și ne vom ține de cuvânt (…) ca atare coaliția de guvernare, Guvernul pe care îl coduc au asumat cu maximul de responsabilitate pentru interesul public, pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație (…)

În deplină responsabilitate a liderilor cioaliției, Guvernului și cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, părinților, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor, copiilor, părinților soluția prin care să încheiem anul școlar și să se deruleze examenul de Bacalaureat.

Vom adopta OUG, de fapt sunt două, una vizează creșterile salariale și alocarea fondurilor necesare (…)

Doresc, de asemenea, să subliniez că în acest tablou al finanțării nu doar partea salarială este cea care contează, ci și investițiile făcute în Învățământ, pentru infrastructura din întreg sistemul de educație. Am cuprins aceste elemente în noile legi ale Educației, doamna ministru le-a precizat de fiecare dată când a avut ocazia și după ședința de guvern poate să le reia.

Ca atare în acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza toate aceste documente, ulterior am să-i rog pe doamna ministru Deca, Budăi și Boloș să meargă la briefingul de presă și să dea toate detaliile pentru aceste documente”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version