Joi se anunță o zi extrem de încinsă pentru politica de la noi, urmând ca Parlamentul să dea votul de învestire pentru guvernul Tudose.

UPDATE, 15.20: Tudorel Toader, ministru propus la Justiție, a primit aviz favorabil cu 53 de voturi “pentru”, 28 de voturi “împotrivă” și două abțineri. Lia Olguța Vasilescu a fost avizată și ea favorabil la Ministerul Muncii cu 32 de voturi “pentru” și opt voturi “împotrivă”.

 

UPDATE, 14.35: Sevil Shhaideh a fost avizată favorabil ca ministru al Dezvoltării. A primit 29 de voturi “pentru” și doar nouă voturi “împotrivă”.

UPDATE, 14.05: Petre Daea a fost avizat favorabil la Agricultură cu 19 voturi “pentru”, cinci voturi “împotrivă” și trei abțineri.

 

UPDATE, 13.40: Viorel Ilie a fost avizat favorabil, cu majoritate de voturi, pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul.

UPDATE, 13.10: Marius Dunca a fost avizat favorabil pentru Ministerul Tineretului și Sportului cu 21 de voturi “pentru” și 11 voturi “împotrivă”. Doina Pană a fost avizată favorabil pentru Ministerul Apelor și Pădurilor cu 17 voturi “pentru” și șase voturi “împotrivă”.

UPDATE, 13.00: Continuă audierile miniștrilor lui Tudose cu Ionuț Mișa, propunerea pentru Finanțe, și Florian Bodog, propunerea pentru Sănătate. Primul a precizat că își dorește să reducă numărul de ani în care o firmă poate sta în insolvență. Dacă după doi ani nu se iese din insolvență, “firma trebuie declarată falimentară pentru a nu mai produce hemoragii la nivel de buget”. Audierea lui Bodog este perturbată de reprezentanți USR care afișează pe hârtii mesaje împotriva viitorului ministru al Sănătății.

Între timp ies la iveală noi detalii despre noul program de guvernare propus. Ar urma să se aplice o taxă de solidaritate tuturor celor care încasează salarii lunare mai mari de 14.500 de lei, iar salariul minim brut ar urma să crească la 2.000 de lei.

 

UPDATE, 12.15: Lucian Romașcanu, fostul șef de la Cancan, a fost avizat favorabil ca ministru al Culturii. Au fost 17 voturi “pentru”, trei voturi “împotrivă” și trei “abțineri”. Romașcanu a precizat că nu a apucat să se consulte cu fostul ministru al Culturii pentru că “nici el nu știa că pleacă, nici eu nu știam că vin”.

 

UPDATE, 12.10: Liviu Pop, la Educație, Grațiela Gavrilescu, la Mediu, și Adrian Țuțuianu, la Apărare, au trecut și ei cu bine de votul din Comisii. Liviu Pop a primit 19 voturi “pentru” și 11 voturi “împotrivă”. Țuțuianu a primit 22 de voturi “pentru” și 10 voturi “împotrivă”, anunțând că principalul său obiectiv este să nu dea din banii pentru Apărare altcuiva. Grațiela Gavrilescu a fost avizată favorabil anunțând că principalul ei obiectiv este “atingerea țintelor de colectare selectivă, pentru care România are deschisă procedură de infrigement”.

 

UPDATE, 11.50: Mircea Dobre a obținut aviz favorabil la Ministerul Turismului, cu 36 de voturi “pentru” și 10 voturi “împotrivă”. Dobre a luat ochii membrilor Comisiei cu asigurarea faptului că voucherele pentru vacanță vor intra în vigoare încă din acest an. Carmen Dan a fost avizată favorabil pentru Ministerul Afacerilor Interne cu 23 de voturi “pentru” și 10 voturi “împotrivă”.

 

UPDATE, 11.05: Ilan Laufer, unul dintre cei mai controversați miniștri, a primit aviz favorabil pentru Ministerul Mediului de Afaceri. A primit 35 de voturi “pentru” și 11 voturi “împotrivă”. S-a lăudat că este un jucător de echipă și că, dacă i se va cere să părăsească funcția o va face fără sa stea pe gânduri, indiferent de motiv. Audierea lui Ilan Laufer a scos la iveală câteva idei despre noul program de guvernare. Astfel, reducerea cotei TVA la 18% ar urma să se facă de la 1 ianuarie 2019, însă de anul viitor apare impozitul pe cifra de afaceri pentru firme și va fi reintrodus impozitul pe venitul global la nivelul persoanelor fizice.

 

UPDATE, 10.35: Teodor Meleșcanu a avut cele mai mari emoții de până acum. A fost avizat favorabil cu doar 21 de voturi “pentru”, 17 voturi “împotrivă” și o abținere. Toma Petcu a luat 36 de voturi “pentru” și 16 voturi “împotrivă” pentru Ministerul Energiei. El a dat asigurări că problemele de sănătate nu reprezintă un impediment în exercitarea funcției și și-a axat punctul de vedere pe discuțiile privind ridicarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoadă în parteneriat cu China. Andreea Păstîrnac a luat 24 de voturi “pentru” și 13 voturi “împotrivă” pentru funcția de ministru al românilor de pretutindeni.

UPDATE, 10.14: Victor Negrescu a fost avizat favorabil pentru funcția de ministru al Afacerilor Europene. A avut 16 voturi “pentru” și șapte abțineri. Fifor a avut 37 de voturi “pentru” și 17 voturi “împotrivă”. Ministrul propus pentru Economie a precizat că “marile companii de stat aflate în insolvență și cu datorii istorice nu se vor închide. Mizăm pe o reorganizare după modelul Hidroelectrica”.

 

Echipa noului premier al României ar urma să meargă în fața Parlamentului de la ora 15.00 pentru a-și prezenta programul și a solicita votul de susținere.

Încă de la ora 08.00, oamenii lui Tudose au intrat în comisiile de specialitate pentru a fi audiați în vederea obținerii validării. Fiecare ministru are la dispoziție câte 30 de minute pentru a-și prezenta programul și pentru a răspunde la întrebării.

Primii care au fost validați până acum au fost Rovana Plumb, ministrul propus pentru Fondurile Europene, și Mihai Fifor, ministrul propus pentru Economie. 

Trecerea lui Fifor este o mare surpriză, în condițiile în care el fusese invalidat pentru Transporturi în urmă cu ceva timp. Rămâne de văzut dacă și președintele Klaus Iohannis acceptă prezența acestuia în echipa guvernamentală.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version