Președintele Klaus Iohannis l-a contrazis, marți, pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care declarase în urmă cu numai o zi, la Parlament, că românii care părăsesc localitatea după ridicarea stării de urgență nu sunt obligați să aibă asupra lor o declarație scrisă, ci pot justifica doar verbal, în fața polițiștilor, motivul deplasării.

„Aveți nevoie de o declarație scrisă pentru deplasarea în afara localității”, a anunțat Iohannis, marți, într-o declarație de presă la Cotroceni.

Declarația pe proprie răspundere nu vor fi însă necesară pentru deplasările în interiorul localității sau în interiorul zonelor metropolitane.

Luni, Tătaru l-a contrazis, la rândul său, pe premierul Ludovic Orban, care anunțase că va fi nevoie de declarație scrisă pentru ieşirea din localitate, după ridicarea stării de urgență:

Tătaru îl contrazice pe Orban: Declaraţie verbală pentru ieşirea din localitate, din 15 mai

Iată declarația integrală a șefului statului:

„Vom intra în starea de alertă. Foarte mulți români ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce noutăți avem pentru ei. Ce devine obligatoriu din 15 mai: devine obligatoriu portul măștii în spații publice înschise, de exemplu la magazin, în stația de metrou, în transportul în comun. Este obligatorie păstrarea unei distanțe de 1,5 metri, adică distanța a două brațe. Igiena mâinilor devine obligatorie: să ne spălăm pe mâini cât se poate de des.

Ce se redeschide din 15 mai: se redeschide parțial comerțul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală. Se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile. Se renunță la obligația declarației atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Totuși, e în interesul nostru să nu exagerăm cu deplasările.

Ce rămâne obligatoriu: e interzisă deplasarea în afara localității, cu excepții care vor fi enumerate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (munci agricole, sporturi individuale).

Când ieșim din localitate e nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane, unde există naveta pentru serviciu. Dar dacă mergeți de exemplu din București în provincie aveți nevoie de o declarație scrisă.

O temă foarte importantă: bisericile. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale: în primă fază, doar în aer liber. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1,5 metri. În etapele următoare, condițiile vor fi rediscutate.

Apreciez munca celor din prima linie în lupta cu epidemia. Azi, felicitări asistenților medicali, pentru că e ziua lor internațională. Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, dar competițiile sportive nu vor începe în această etapă.

Pentru sportivii amatori e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.

Mă adresez parlamentarilor care au în lucru o lege privind starea de alertă: e nevoie urgentă de această lege și le solicit să decidă cu maximă celeritate.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version