“Sunt foarte mulți judecători și procurori care au fost hărțuiți și intimidați, și cu toate astea continuă să-și facă treaba”, a declarat Laura Codruța Kovesi sâmbătă, într-un interviu la Europea FM.

Laura Codruta Kovesi este La Radio cu Andreea Esca

“Niciodată n-am avut încredere când se zicea de un procuror sau judecător că e băiat bun. E clar că superi pe cineva. Dar în momentul în care sunt campanii întregi de denigrare, de hărțuire, înseamnă că ai deranjat pe cine trebuie”, a mai spus Kovesi.

Întrebată care ar fi un titlu de film care să rezume viața sa, fosta șefă a Direcției naționale Anticorupție (DNA) a răspuns scurt: “Narcos”. 

Despre atacurile care i s-au adus inclusiv de europarlamentarii PSD, la audierea din comisia LIBE, Kovesi a spus: “N-am avut așteptări, n-am cerut sprijinul guvernului. Mă așteptam la o campanie negativă împotriva mea. Am avut ocazia să lămuresc anumite lucruri. (…) Am avut emoții că știam că sunt foarte multe așteptări. Am început prezentarea și apoi știam că vine momentul de întrebări și răspunsuri. Mă așteptam să fie și întrebări mai neplăcute și atitudini mai puțin prietenoase. A fost un moment care m-a emoționat, am stat toți trei candidații înainte să intrăm. Cu colegul din Franța am stat aproape două ore. A fost un moment emoționat că ne-am îmbrățișat reciproc și ne-am urat succes”.

“A fot ceva ciudat înainte de audierea în PE. La hotelul în care am stat am primit o scrisoare foarte ciudată. Cei de la SPP sunt profesioniști, deci nu aș avea motive să mă tem”, a adăugat ea.

Despre dosarul pe care i l-a deschis la Secția specială Adina Florea, la solicitarea fugarului Sebastian Ghiță: “Este clar că această chestiune cu dosarul penal, plin de coincidențe, s-a început urmărirea penală fix înainte de a merge la audiere. O altă coincidență când m-am întors, am fost citată fix în șapte martie când la Bruxelles urmează alt vot. O să vedem cât de mult afectează”.

“E foarte greu când auzi patru cinci lucruri neadevărate să ieși și să reacționezi. Cred că vine un moment când adevărul iese la suprafață”, a mai spus ea.

Întrebată dacă va intra în politică: “Sunt procuror și îmi place, nu se termină viața cu o funcție. Deocamdată drumul pe care l-am ales să merg este acesta. Deocamdată sunt într-o procedură”.

“Am purtat banderolă albă și așa voi face toată săptămâna”

Kovesi a precizat că au încurajat-o mult familia și protestele magistraților: “Azi vară când am fost revocată din funcție, mama m-a încurajat. Simțeam și lipsa tatălui. Mama mi-a spus să nu demisionez și să nu renunț la principiile mele. Același sfat l-am primit și de la fratele meu și de la omul cu care împart viața. Ce m-a încurajat mult este atitudinea judecătorilor și procurorilor. Riscurile pentru țară sunt destul de mari dacă se va continua în acest fel și magistrații încearcă să tragă un semnal de alarmă. Am purtat banderolă albă și așa voi face toată săptămâna”.

“Acum, Justiţia din România este într-un punct foarte greu şi nu ştiu dacă singuri o să reuşim să trecem peste acest moment. Poate cer foarte mult, ştiu că în ultimii ani foarte mulţi oameni au sprijinit Justiţia şi au susţinut-o, inclusiv politicieni, funcţionari publici, oameni care nu au nicio legătură cu Justiţia, oameni din companii private, dar acum trebuie să înţelegem cu toţii că este un moment greu pentru Justiţie şi prin acest protest pe care magistraţii îl fac acesta este semnalul. Este un moment greu şi poate Justiţia trebuie ajutată, nu e doar pentru procurori şi judecători, este pentru viitorul acestei ţări. Justiţia într-o ţară reprezintă un pilon fundamental şi este pentru toţi cetăţenii, nu este doar pentru unii. Nu ştiu dacă Justiţia a fost perfectă, s-au făcut şi greşeli, nici eu nu sunt un om perfect şi eu am făcut greşeli, nu am baghetă magică, nu am cinci mâini, trei capete, sunt un om ca oricare altul, dar avem bună credinţă, avem dorinţă să facem lucrurile bune şi cred că acest lucru trebuie sprijinit şi încurajat”, a afirmat Kovesi, la Europa FM.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version