UPDATE: Colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general al IGSU, a declarat, într-o conferință de presă: “Nu am ascuns imaginile de la Colectiv. Nu a fost cerut punctual (de către procurori – n.r.), astfel de filmări sunt furnizate organelor abilitate doar la cerere”. 

UPDATE: Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului Cioloș în 2016, a declarat că nu i-a fost pusă la dispoziție înregistrarea atunci când a făcut raportul dur la adresa lui Raed Arafat și l-a dat publicității, în martie 2016.

Documente. Intervenția la Colectiv a fost o ”improvizație a autorităților”, Raed Arafat nu a coordonat întreaga operațiune, ci parțial!

UPDATE: Parchetul General anunțăâ că nu a avut la dosarul Colectiv înregistrarea video publicată de Libertatea, astfel că a cerut-o acum de la IGSU.

La aproape 4 ani de la incendiul de la clubul Colectiv, unde au murit în urma arsurilor 64 de tineri, ziarul Libertatea prezintă, joi, o înregistrare video de la intervenția pompierilor, despre care spune că a fost ascunsă de ISU București – Ilfov.

Înregistrarea are 20 de minute și 40 de secunde. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional:

Pompierii filmează toate intervențiile la care participă, pentru a le putea analiza ulterior, în scopul eficientizării acțiunilor.

Filmarea a fost furnizată de un ofițer de pompieri – nu cel care a înregistrat video -, care nu spune însă de ce a decis abia după patru ani să facă acest lucru.

”După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, a declarat pompierul pentru Libertatea. 

”Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei și acest lucru a fost imediat vizibil când șefii au văzut imaginile și, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor”, a spus ofițerul.

Pe filmare se aude la un moment dat cum colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și înjură morții: “Lasă-i în p**a mea”!, scrie Libertatea în materialul ce poate fi citit integral aici.

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunțat că ”având în vedere diseminarea în spațiul public a unor informații și materiale foto-video”, Arafat “a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealu Spirii” București – Ilfov convocarea unei conferințe de presă”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version