Parchetul Militar lucrează cu toți procurorii la dosarul agresiunilor Jandarmeriei de la Mitingul Diasporei din 10 august, când 110.000 de protestatari au fost gazați sistematic cu lacrimogene și, în final, alungați cu tunuri de apă din Piața Victoriei din București, la ora 23.00, pentru ca mai apoi să fie fugărăți timp de 3 ore pe străzile din perimetrul Guvernului.

https://www.youtube.com/watch?v=W9LbCyAUEGc

Citește și… Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, șeful Brigăzilor Speciale, a coordonat acțiunile jandarmilor din seara de vineri, 10 august 2018

Imagini publicate pe paginile de socializare arată cum sunt loviți cu bestialitate oameni care nu au făcut nimic, ba mai mult, stăteau cu mâinile ridicate.

https://www.youtube.com/watch?v=s5NLoKs8TBE

“La acest moment lucrează toți procurorii care sunt la sediu, exceptându-i pe cei care sunt în concediu, dar dacă se va impune, vom solicita suplimentări”, a declarat luni dimineață Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar.

„Se primesc plângerile persoanelor vătămate direcția de secțiile de poliție, în speță de la Secția 1 de poliție. Sunt aproximativ 30 de plângeri la acest moment, colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate și în continuare o să solicităm înscrisurile necesare conturării unor probațiuni corespunzătoare. Inițial s-a început urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu ți urmează a fi extinse și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolați de către colegii lor”, a precizat anchetatorul.

Procurorul a arătat că vor fi audiați toți cei care au fost implicați în violențe, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toți cei despre care există indicii și presupuneri rezonabile că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu. (…) Vreau să asigur opinia publică de faptul că ne vom face datoria și asigur că până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare. Toți cei care sunt în activitate și se află la sediu (lucrează la anchetă, n.r.)”.

Vor fi anchetați inclusiv șefii jandarmilor care au lovit cu bestialitate oamenii veniți să protesteze pașnic, a spus procurorul, întrebat de jurnaliști:

Problematica cercetării urmează a fi analizată în ansamblu, sigur că da. La acest moment pot să spun că s-au solicitat documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare și restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementează activitatea Jandarmeriei Române”.

Aarma jandarmeriței salvate de protestetari de agresiunile huliganilor nu a fost găsită nici până în prezent.

“Din câte știu, la acest moment arma jandarmeriței nu a fost găsită; aceasta face obiectul unei cercetări din partea colegilor noștri de la Capitală (Poliția Capitalei – n.r.)”, a declarat procurorul militar.

Luni încep deja audierile la Parchetul Militar Bucureşti, de pe Strada George Georgescu 2 din sectorul 4. Procurorii militari i-au invitat să vină luni și marți toţi cei care au participat la protestul de vineri seară şi au fost răniţi în urma intervenţiei jandarmilor sau pot furniza informaţii importante despre violenţele din Piaţa Victoriei.

Peste 450 de persoane au fost rănite în intervenţia brutală a jandarmilor la mitingul anti-PSD, dintre care 43 de jandarmi, iar până în prezent 33 dintre răniţi au depus plângeri penale împotriva trupelor speciale.

Procurorii militari verifică dacă jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovaţi de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Anchetatorii cer victimelor şi martorilor filmări cu momentele în care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive şi bat manifestanţi. Investigatorii au studiat şi multe imagini din timpul violenţelor, postate pe Facebook.

Ca să îi ajute la anchetă, procurorii militari au cerut şi televiziunilor imaginile filmate la mitingul antiguvernamental de vineri.

„Nu vă ascund că s-au solicitat în data de 11 la toate instituțiile, jandarmerie, la televiziuni care s-au aflat în zonă. Așteptăm să vină de la toate. Deși evenimentele s-au desfășurat în weekend, noi am început să le strângem”, a declarat prim-procurorul Ionel Corbu.

Până în prezent au fost identificat doar doi agresori din grupul de huligani, ei fiind arestați preventiv.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version