Cifra de 311.000 de mandate nu apare în nicio comunicare oficială, iar cea de 6 milioane de români interceptaţi este rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog. Președintele Comisiei parlamentare de control SRI a amestecat mandatele de interceptare de securitate naţională cu cele de supraveghere tehnică al Poliției pentru infracţiuni de drept comun, ceea ce este profund incorect – Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Deputatul PSD Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control SRI, a declanșat un adevărat război cu Serviciul Român de Informații (SRI) joi, când a declarat public că peste 6 milioane de români au fost interceptați de acest serviciu secret în perioada 2004 – 2016.

SRI a transmis imediat un comunicat cu precizarea că au fost doar 28.784 mandate de interceptare pe siguranță națională.

A doua zi,vicepreședintele comisiei SRI, deputatul ALDE Marian Cucșa, a încercat să explice diferența de cifre, însă SRI le-a parat cu mai multe informații, transmise pe canalul propriu de Youtube de purtătorul de cuvânt, Ovidiu Marincea. 

Declarația de presă a purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea

Astfel, SRI îl acuză pe Manda că a prezentat cifre inexacte, unele fiind preluate “de pe un blog din Cluj”.

Purtătorul de cuvânt precizează că în afară de mandatele de securitate naţională există mandatele de supraveghere tehnică pentru infracţiuni de drept comun, şi că este “profund incorect” ca cele două tipuri de mandate să fie amestecate.

Ovidiu Marincea spune că face precizări şi clarificări, “nu ca o replică dată cuiva, ci pentru că ţine de desponsabilitatea SRI”.

Iată cele mai importante declarații:

“S-a vorbit în spaţiul public despre «opinii» legate de numărul de mandate. În materie de securitate naţională, SRI este extrem de riguros şi are doar certitudini. Rolul şi misiunea instituţiei pe care o reprezint sunt de a proteja securitatae naţională şi cetăţenii României în deplină legalitate, cu responsabilitate şi corectitudine.

SRI a devenit autoritate în domeniul interceptărilor în anul 2004, pentru a lămurii afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora SRI a devenit autoritate în urma unei decizii a CSAT şi nu prin lege.

Vreau să vă aduc aminte de primul articol din Legea 14 din 1992 care spune că activitatea SRI este organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Pentru SRI, hotărârile CSAT sunt obligatorii.

Numărul de mandate de securitate naţională solicitate de SRI pentru în perioada 2004 – 2016 (în primăvara lui 2016 CCR a declarat neconstituțională efectuarea interceptărilor de către SRI în dosarele DNA n.r.) este de 28.784. Acestea sunt cifrele exacte.

În afară de acestea mai există mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracţiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere a Poliţiei pentru infracţiuni ca furturi, delapidare, violenţă domestică.

Aici nu vorbim despre interceptarea convorbirilor telefonice făcută de către SRI. Este profund incorect că se amestecă toate infracţiunile de drept comun săvârşite în România, pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică, cu mandatele de securitate naţională.

Cifra de  311.000 de mandate prezentată joi de preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, nu apare în nicio comunicare oficială.

SRI nu a trimis niciun fel de adresă Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI în care să fie menţionată această cifră. Eu, ca purtător de cuvânt, am auzit de această cifră, pe un studiu pe internet, pe un blog din Cluj.

De asemenea, media de 20 de persoane interceptate în baza unui mandat este inexactă, iar în ceea ce priveşte cifra de 6 milioane de români interceptaţi, această cifră este rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog.

Vreau să concluzionez şi să spun că SRI consideră că preluarea şi distorsionarea unor informaţii, cifre, fapte nu are efectul scontat asupra determinării Serviciului Român de Informaţii de a-şi îndeplini misiunile legale şi unul mult mai profund asupra stării de spirit a cetăţenilor care poate avea efecte mult mai grave asupra stării de securitate naţională.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, doreşte să asigure partenerii intern şi externi că SRI rămâne ferm în misiunile sale”.
Președintele Comisiei SRI a încercat o diversiune și s-a făcut de râs

Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat joi, că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, iar la un calcul făcut de membrii comisiei rezultăcă au fost interceptaţi peste 6 milioane de români. 

“(…) În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă”.

O primă replică a SRI a venit în aceeași zi, când informația a fost demontată prin intermediul unui comunicat în care se arată numărul total de mandate de interceptare pe securitate națională a fost de 28.784:

“În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) şi 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate naţională (iniţiale, prelungiri şi completări) solicitate de Serviciul Român de Informaţii a fost de 28.784, din care 9.292 iniţiale. Numărul de persoane a căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse, în condiţiile legii, în baza autorizaţiei eliberate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost de 20.907. Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condiţiile legii”.

SRI a precizat că aceste date au fost puse la dispoziţia Comisiei de Control a SRI la solicitarea acesteia încă “din noiembrie anul trecut”.

Manda prezintă cifre “din burtă”: SRI a pus în aplicare 311.000 de mandate de interceptare

Manda a comentat aceste cifre la România TV joi seară, arătând că membrii comisiei îşi menţin opinia privind cifra de 6 milioane de români – nuanțând însă că aceștia “au fost interceptaţi în baza unor mandate de diverse tipuri”.

“În perioada la care face referire domnul Marincea, SRI-ul era, printr-o decize a CSAT, desemnat autoritate naţională de interceptare. Nu prin lege, printr-o decizie a CSAT. (…) Ce a făcut SRI atunci? Şi eu nu vreau să stabilesc o culpă a SRI. A pus în aplicare cele 311.000 de acte de interceptare. Acestea sunt o parte dintre ele, pentru că încă nu ştim dacă au fost şi alte instituţii ale statului, în speţă DNA, care să-şi fi pus cu aparatura proprie în aplicare hotărâri de instanţă. Aceasta este cifra: 311.000. Noi am văzut la Comisie, din documente, mandate desecretizate şi prezentate la comisie şi am considerat în opinia noastră, că vorbim de o medie de 20 de persoane per mandat, ceea ce însemană că putem să vorbim de un minim de 6 milioane de oameni. Sigur că unii au fost pe mai multe mandate, unii au fost pe 48 de ore dacă vobim de ordonanţe de la procurori, unii au fost pe 3 luni, sau pe o lună. Neavând cifre oficiale, am spus că aceasta este opinia noastră” a afirmat Claudiu Manda. 

El s-a declarat deranjat de faptul că datele prezentate de purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, îl contrazic. “Pe mine deja începe să mă derajneze chestiunea asta, dacă domnul Marincea spune că eu mint”, a declarat Manda.

Cucșa (ALDE) îi sare în ajutor: Cifra de 6 milioane de români interceptați rămâne valabilă 

 Vicepreședintele Comisiei de control SRI, deputatul ALDE Marian Cucşa, a venit vineri să explice diferența:

”SRI, prin comunicatul pe care l-a dat, vorbeşte de mandatele de securitate naţională, solicitate în baza legii de către SRI, iar noi, în raportul pe care l-am prezentat, vorbim de mandatele de securitate naţională, pe de o parte, de mandatele de supraveghere tehnică, care s-au pus în aplicare în baza protocolului între parchet şi SRI, dar şi de autorizaţiile de 48 de ore solicitate de procurori. De aici este diferenţa dintre ceea ce am prezentat noi şi ceea ce a publicat SRI. Dacă facem calculul, putem trage o concluzie despre ce s-a întâmplat prin protocolul care a fost denunţat şi desecretizat. Cifra de şase milioane rămâne valabilă în continuare pe cele trei domenii pe care le-am prezentat”, a declarat el pentru Mediafax.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version