Trei explozii puternice au avut loc, sâmbătă seară, la o staţie GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, pe DN1A.

UPDATE 27 august: Cel mai recent bilanț al victimelor arată că sunt 2 morți și 57 de răniți, dintre care 43 sunt cadre MAI – pompieri (39), polițiști (2) și jandarmi (2). Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, primul deces a survenit chiar în timpul exploziilor, la un bărbat, din cauza unui infarct, iar al doilea s-a produs a doua zi – și este soția decedatului, ea murind însă de arsuri pe 95% din suprafața corpului. 

captură Euronews

Prima deflagrație a avut loc în jurul orei 18.50, în momentul în care se transfera gaz petrolier lichefiat (GPL) între două cisterne. Au fost afectate 7-8 persoane aflate la fața locului.

A doua explozie, cea mai puternică, s-a produs la la 21.10, când s-a format în aer o ciupercă mare, la fel ca la cele termobarice. Atunci au fost afectați pompierii care interveneau pentru salvarea răniților și localizarea incendiului.

A urmat o a treia explozie, de intensitate mai mică, deoarece intervenția pompierilor cu roboți de stingere a incendiului își făcuse parțial efectul.

IMAGINI NEEDITATE - Momentul celei de-a doua explozii din Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți

Stația GPL funcționa ilegal și aparține fiului primarului PSD de caracal, Ion Duldurea.

Explozii Crevedia. Firma de GPL, Flagas SRL, funcționa ilegal și îi aparține fiului primarului PSD Doldurea, din Caracal

UPDATE 27 august: Primii 4 răniți au fost transferați, cu două aeronave C-27J Spartan aparținând Forţelor Aeriene Române și configurate pentru misiuni medicale, la spitale din Bruxelles și alți doi, la Milano, Italia. 

Încă trei ţări pun la dispoziţie locuri pentru pacienţii victimele incendiului. Raed Arafat: „Vor mai fi transferuri astăzi (27 august – n.r.), e posibil să fie şi mâine (28 august – n.r.), depinde ce decid medicii care tratează pacienţii şi Ministerul Sănătăţii, ce anume ne solicită să facem pentru a duce pacienţii respectivi către spitale care au oferit locuri. În afară de discuţiile bilaterale care au fost şi le-am avut cu Belgia, a avut Ministerul Sănătăţii cu Italia, cu Austria şi ne-a oferit locuri. Acum avem, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, locuri care au fost oferite de Norvegia, de Germania şi de Bulgaria. Ne uităm şi vedem care sunt locurile care se doreşte să trimitem pacienţii acolo şi este posibil să se adauge acolo”.

UPDATE 01.05: Raed Arafat a anunțat  că România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia.

UPDATE: 27 august, ora 00.20: Sublocotenentul Radu Popescu, purtător de cuvânt al ISU Dâmbovița, a declarat că 7 case au ars în urma exploziilor devastatoare de la stația GPL.

De asemenea, multe autoturisme au fost af

El a precizat, la fața locului, că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniți de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanță de 100 de metri.

În acest moment, mai există flăcări care se manifestă la 7 proprietăți, a spus reprezentantul ISU Dâmbovița, care a fost și el rănit ușor în explozie, având arsuri de gradul I la mâna dreaptă.

UPDATE 23:10 Președintele Klaus Iohannis: „Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”

UPDATE 23.01: Premierul Marcel Ciolacu: „România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților”.

UPDATE 22.05: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat că 26 de pompieri sunt răniți și că au fost folosiţi roboţi pentru a se evita rănirea unui număr mai mare de pompieri.

Răniții au fost transferați la spitale din București, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienți (3 intubati), Universitar – 4 pacienți – Spitalul de Arși – 4 pacienți (1 intubat), Spitalul Floreasca – 27 pacienti (4 intubați).

UPDATE 21.45: Un spital mobil este amenajat la fața locului.

O celulă de criză a fost înființată la Ministerul Afacerilor Interne, de ministrul Cătălin Predoiu. Va merge și premierul Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila: „MS are 6 spitale de urgență care sunt în subordine. Ne-am coordonat și cu spitale care au capacitatea de a trata în secțiile ATI pacienții care au probleme. Avem disponibile 60 de paturi de ATI. La celula de criză de la MAI participă 2 secretari de stat de la Ministerul Sănătății. Avem nevoie de coordonare, ea e realizată la nivelul MAI. Partea de asistență medicală o vom asigura, iar împreună vom decide transferul pacienților în străinătate activând Mecanismul de protecție civilă. E o tragedie și facem tot ceea ce e necesar cu profesionalism, fără niciun fel de rabat, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță. Ne pregătim să acordăm și consiliere psihologică familiilor victimelor”.

UPDATE 21.43: Planul alb a fost insituit la mai multe spitale din București. Medicii vin de acasă pentru a elibera locuri pentru victime.

IMAGINI NEEDITATE - Momentul celei de-a doua explozii din Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți

 

La incendiu intervin:

  • ISU București-Ilfov – cu 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.
  • ISU Dâmbovița: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
  • ISU Prahova – 3 autospeciale de stingere.

A fost activat planul roșu de intervenție.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version