Fostul judecător CCR Augustin Zegrean susține că, potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis poate fi suspendat dacă desemnează „cu bună știință” un premier care nu este acceptat de Parlament, iar președintele interimar va desemna, în această situație, un prim-ministru.

„Numai președintele țării poate rezolva situația de criză” în care s-a ajuns prin demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, a precizat Zegrean, luni dimineață, la Realitatea TV.

Însă Zegrean a precizat că Iohannis ar încălca Legea Fundamentală dacă l-ar desemna tot pe Cîțu,: „Este o decizie a CCR care spune că președintele nu poate să propună imediat, ca premier, aceeași persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură. Din această perspectivă, șeful statului ar trebui să facă o propunere serioasă, care să aibă șanse să treacă prin Parlament, ori în situația asta nu cred că Florin Cîțu mai poate să treacă. Numai președintele țării poate rezolva situația de criză. Cred că este alt joc acolo, care nu are nicio legătură cu Constituția, iar dacă președintele va face această propunere, însemnă că pur și simplu ignoră deciziile CCR”.

Numai că PNL îl propune lui Iohannis ca premier tot pe Cîțu, iar președintele dă toate semnele că îl susține pe acesta și că vrea să tragă de timp pentru ca guvernul demis să rămână cât mai mult timp interimar.

PNL i-l pune pe tavă lui Iohannis ca premier tot pe Cîțu, deși acesta a fost demis de Parlament cu 281 de voturi

Augustin Zegrean, care a fost și președinte al CCR, a precizat că o nouă sesizare la Curtea Constituțională va fi soluționată în cel puțin o lună:

„Decizia CCR  durează cel puțin o lună, sunt termene și un parcurs decizional ce trebuie respectate. Președintele ar trebui să facă o propunere constructivă, nu distructivă, adică să nu propună pe cineva despre care știe că nu are șanse. Tocmai aceasta ar trebui să fie scopul consultării președintelui cu partidele, să încerce să afle care ar fi persoana  care ar putea să treacă de Parlament și să formeze guvernul. (…) Președintele nu este obligat să-l propună pe Cîțu, consultările au doar rolul de a afla de la partide care sunt propunerile pentru postul de premier și de tranșare a crizei”.

Întrebat dacă Iohannis poate fi suspendat de Parlament, Zegrean a răspuns: „Sigur că dacă face cu bună știință propuneri despre care știe că nu vor trece de Parlament, președintele poate fi suspendat, iar un președinte interimar poate să desemneze, ca interimar, un prim-ministru”.

La remarca Realitatea TV că interimatul la Președinție ar fi preluat de al doilea om în stat, președintele Senatului, care este în prezent Anca Dragu de la USR, Zegrean a replicat: „Știu eu cine va mai fi până atunci președintele Senatului?”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version