Comisia pentru apărare a Senatului a transmis Biroului permanent o informare cu privire la concluziile discuțiilor purtate, în 25 septembrie, cu reprezentanții delegației Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, referitoare la existența unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul României.

cia inchisoriConducerea Senatului va analiza, săptămâna viitoare, oportunitatea de a solicita, pe cale oficială, desecretizarea documentelor din raportul Senatului SUA referitor la existența unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul României, precum și necesitatea de a se constitui o nouă comisie parlamentară care să redeschidă ancheta pe acest subiect.

Istoria

În România a existat o comisie de anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, constituită în luna decembrie a anului 2005, după primele informaţii potrivit cărora spaţiul aerian românesc ar fi fost survolat de avioane CIA care transportau deţinuţi şi că aceştia erau torturaţi în centre special construite în România. În urma acelei anchete s-a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României. Preşedintele Comisiei parlamentare privind închisorile CIA, senatorul Norica Nicolai, declara, pe 16 iunie 2006, că există date clare care atestă faptul că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile româneşti exclusiv din motive tehnice şi că, în România, nu există închisori pentru deţinuţi suspecţi de terorism.

Ion Iliescu afirmă, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat “în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind alocarea unui sediu al CIA în România. El spune că nu știa că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ion Iliescu, scrie Der Spiegel, ar fi al doilea șef de stat, după fostul președinte polonez Kwasniewski, care recunoaște existența unei închisori secrete CIA pe teritoriul statului pe care l-a condus.

Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar “o locaţie” destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.“Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu. “Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat fostul preşedinte. “În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.

Sediul ORNISS, închisoare ilegală

Televiziunea publică germană ARD şi Associated Press au publicat în decembrie 2011 o investigație comună, care dezvăluia locația închisorii ilegale a CIA la București în subsolul clădirii ORNISS. situată în apropierea depoului CFR Grivița.

Traian Băsescu a negat pe toată durata mandatelor sale existența unui centru de detenție al CIA în România. Primele dezmințiri au fost făcute imediat după publicarea unui raport al Consiliului Europei, în 2006.

author avatar
Catalin Visan
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version