Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat creşterea voluntară cu 200 de lei, scutită de taxe, a salariului minim / PARLAMENT: Legea offshore a primit votul final la Camera Deputaților și merge la promulgare la Iohannis

Breaking News:

50 de firme importatoare de maşini la mâna a doua au escrocat 7,5 mil. euro

 

“Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o rețea evazionistă de 50 firme specializate în achiziții intracomunitare de autoturisme la mâna a doua, care, în perioada 2009–2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro (34.110.424 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe profit și a TVA încasată la livrarea internă a autoturismelor”, se arată într-un comunicat ANAF.

Inspectorii-ANAF-la-sediulÎn cauză au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care, în data de 14.10.2015, au dispus efectuarea a 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti, la care 38 de inspectori antifraudă fiscală participă și asigură sprijin de specialitate.

Firmele investigate au achiziționat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în rețeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, și se înregistrau în contabilitate achiziții fictive de produse și servicii. În acest mod, ultimele firme din lanț solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% – de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achiziție de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăți specializate în leasing auto la prețul de 144.712,43 lei fără TVA.

Pentru menținerea aparenței legalității ultimelor firme din lanț, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizați pentru stingerea datoriilor.

Crezând că îngreunează desfășurarea controalelor antifraudă, membrii rețelei au mutat sedii sociale în diferite județe și au cesionat părți sociale către persoane cu altă cetățenie decât cea română; în ciuda acestor eforturi, inspectorii antifraudă au analizat relațiile comerciale dintre firmele investigate și au identificat facturi emise de firme inactive, diferențe între achizițiile și furnizările declarate, acte contabile lipsă etc. De asemenea, practicarea adaosurilor foarte mici coroborată cu optarea pentru aplicarea regimului de taxare inversă la achiziții intracomunitare și încasarea TVA la momentul comercializării pe teritoriul național, au constituit indicii importante pentru scopul real al activității comerciale desfășurate de această rețea: mărirea numărului de tranzacții generatoare de TVA, colectarea cotei de 24% aferente și sustragerea de la plata acesteia către bugetul de stat.

Pentru asigurarea recuperării acestor prejudicii inspectori antifraudă au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 6,2 milioane de euro (27.902.483 lei). Demersurile de cooperare interinstituţională între DIICOT și DGAF au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens. (Comunicat ANAF)

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv