Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Din 15 mai se elimină mască în exterior și carantina de noaptea / Agenţii comerciali revin la programul liber /   

Breaking News:

CFR a semnat contractul pentru modernizarea CF Braşov-Apaţa şi Caţa-Sighişoara

Reprezentanții CFR au semnat, joi, în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Bode, și ai Asocierii RailWorks,  contractul pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov-Apaţa (Lot 1) şi Caţa-Sighişoara (Lot 3), aflate pe tronsonul Braşov-Sighişoara, componentă a Coridorului Rin-Dunăre, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h.

Valoarea contractului este de de 2,97 miliarde de lei, fără TVA, iar sursa de finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile (finanțare CEF) şi de la bugetul de stat. Durata totală de finalizare a lucrărilor și perioada de garanție este de 108 de luni, de la emiterea ordinului de începere a investiției.

Proiectul de modernizare pe cele două loturi Brașov-Apaţa (Lot 1) şi Caţa-Sighişoara (Lot 3) cuprinde o gamă variată de lucrări de infrastrutură şi suprastructură feroviară, și anume: terasamente linii CF, consolidări, poduri, viaducte, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, lucrări de instalații, energoalimentare, telecomunicaţii și protecţia mediului.

Modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe cele două secţiuni Braşov – Apaţa (Lot 1) şi Caţa-Sighişoara (Lot 3), în lungime totală de aproximativ 86 de km, va contribui la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilității sustenabile pe secțiunea Frontiera Ungară-Curtici-Arad-Simeria-Sighișoara-Brașov, prin:

  • creșterea vitezei de circulație la 160 km/h;
  • reducerea duratei de călătorie;
  • creșterea gradului de siguranță feroviară;
  • facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă;
  • introducerea sistemelor moderne de semnalizare şi de management al traficului;
  • îmbunătăţirea gradului de confort oferit călătorilor în staţiile de cale ferată.

Ministrul Lucian Bode a declarat că „deși, după mai bine de 19 termene în justiție, s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte ca valoare, nu sunt chiar atât de bucuros din prisma faptului că România a pierdut, totuși, circa 330 de milioane de euro, din cauza faptului că nu s-a reușit semnarea acestui contract anul trecut”.

„În condițiile în care Comisia Europeană a propus ca 2021 să fie Anul european al căilor ferate, pentru a sprijini realizarea obiectivelor Pactului ecologic european în domeniul transporturilor, cred că este clar pentru toată lumea cât de important este locul pe care îl ocupă transportul feroviar în economia națională. De aceea, am spus și o repet: cei care sunt acum la conducerea companiilor de stat din acest domeniu trebuie să vină urgent cu rezultate care să determine pe termen scurt și mediu dezvoltarea sustenabilă a căii ferate”,  a adăugat ministrul Transporturilor.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv