„Cine știa să facă afaceri înainte, a știut cum să o facă și în perioada crizei și va ști să o facă și după ridicarea stării de urgență” decretate pentru o perioadă de două luni din cauza epidemiei de coronavirus, a declarat duminică seara, la Digi 24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, care speră ca mediul de afaceri să se „reinventeze” după ridicarea stării de urgență și promite ca statul să investească în companii private, așa cum se întâmplă în Elveţia, SUA, Marea Britanie.

„Cei care au pariat pe segmentul sanitar/sănătate vor ieși în față”, a dat ca exemplu ministrul.

Întrebat însă ce se va întâmpla cu firmele obligate să își suspende activitatea, Florin Cîțu a venit cu noi promisiuni.

Amintim că, în prezent, peste 1,2 milioane de angajați au suspendate contractele de muncă, dintre care doar 600.000 de angajați din sectorul privat au primit șomaj tehnic pentru perioada 15 – 31 martie, majoritatea după Paști:

VIDEO. Șomajul tehnic pentru martie, plătit vineri după Paști. Violeta Alexandru: „Banii au intrat ieri”

„Tocmai de aceea am pregătit instrumentul IMM Invest pentru a se putea face tranzitul de la perioada de criză. Firmele vor avea nevoie să angajeze oameni după ce vor accesa banii din acest program, nicidecum să-i țină în șomaj tehnic. Vă dau un exemplu, am vorbit cu retaileri care caută să angajeze 10.000 de oameni. IMM Invest va injecta bani serioși, peste 400.000 de firme vor avea acces. Apoi mai gândit un produs similar, cu EximBank, pentru a oferi subventii cu dobanzi, cu garantii de la stat. Sunt măsuri menite să ajute companiile private să se redreseze, în special pe cele care au capacitatea de se dezvolta. Pentru că după ce se termină criza, statul are obligația să revină la acele principii liberale care vor contribui la „economia viitorului”, a amintit ministrul.

Florin Cîțu vede însă și o parte bună a crizei generate de epidemia de coronavirus:

„Această criză are și o parte bună. Pentru că-i va elimina pe cei care înainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici, sau care încercau să fenteze statul. Pe perioada crizei financiare ne-am străduit să sprijinim pe toată lumea, să oferim măsuri care să-i ajute pe toți. Însă după ce trece criza, gata, măsurile de sprijin vor fi direcționate doar spre sectorul care produce. Spre acele companii care au capacitate să absoarbă forță de muncă și să genereze venituri statului”.

În acest fel, Cîțu s-a scuzat, evaziv, pentru faptul că Guvernul Orban a ajutat până în prezent doar bugetarii, care și-au primit salariile uriașe, dar și sporurile – inclusiv cele acordate de Paști.

Premierul Ludovic Orban a anuțat joi, nonșalant, după fumigena șomajului tehnic pentru bugetari, că „acum nu mai este de actualitate”, când starea de urgență expiră în trei săptămâni.

Gargara cu șomajul tehnic pentru bugetari s-a încheiat. Orban: ”Nu mai este de actualitate”

Astfel, solidaritatea clamată de Guvernul PNL încă de la începutul pandemiei COVID-19 s-a pierdut în eter.

Noutate marca Guvernul Orban

Noutatea venită de la Guvernul Orban ar fi că statul ar putea investi în companii private:

“Mă uit la măsuri care sunt folosite în ţări ca Elveţia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut, Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau sa mergi ca partener o perioada în sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajuta companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsura la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a arătat ministrul Finanţelor.

„Vehiculul” nu există încă, dar se lucrează

Florin Cîțu susţine că „vehiculul” prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece în prezent lucrează cu instituţii internaţionale care au mai făcut acest lucru, inclusiv în România, pentru obţinerea unor plafoane cât mai mari.

„Nu este ceva la care lucrez eu singur, ci cu instituţii internaţionale care au făcut asta chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest”, a explicat el.

„Platforma IMM Invest va fi funcțională marți sau miercuri”

Despre faptul că platforma IMM Invest nu funcţionează de mai bine de o săptămână de la lansare, ministrul Finanţelor Publice a spus:

“Platforma va fi funcţională la începutul săptămânii viitoare, marţi sau miercuri, dar mai degrabă marţi. O să anunţ mâine ora exactă când începe. Este gata, este testată, am văzut-o şi eu. Vom şti în timp real dacă CUI pe care îl înscriu este real sau nu, pentru a economisi timp, dar totul trebuie să fie gata marţi sau cel târziu miercuri, oricum în primele trei zile din săptămâna viitoare. Va funcţiona şi, mai mult decât atât, nu numai că va funcţiona, dar este cel mai bun produs pentru IMM din ultimii 30 de ani. M-am uitat ce s-a făcut până acum, m-am uitat şi anul trecut ce au făcut guvernele anterioare şi nu am vrut să ies cu astfel de informaţii”.

„Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank”

Aceasta face parte din măsurile pregătite să facă tranziţia după ce va înceta măsura şomajului tehnic, ministrul precizând că se lucrează la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.

„Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank, tot cu subvenţionare de dobânzi, tot cu garanţii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru şi au nevoie să investească”, a subliniat oficialul MFP.

El a menţionat că după ce va trece criza din sănătate, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie.

„Pentru revenirea economică este nevoie să injectezi bani în sistem, iar după ce va trece criza din sănătate banii se vor duce către acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii”, a adăugat şeful de la Finanţe.

„România are şansa să iasă printre primele din această criză”

În opinia sa, economiile nu vor mai arăta la fel după această criză, nu numai în România ci peste tot în lume, însă România are şansa să iasă printre primele din această criză.

„Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea vroiam să vină mai repede. A venit prin această criza de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătura şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version