Premierul demis Florin Cîțu se joacă de-a plafonarea prețurilor la energie: nu a făcut-o așa cum a promis, ci a dat OUG de compensare, în urmă cu două zile, iar acum susține că s-a răzgândit.

Mai precis, Cîțu a declarat că va plafona prețurile atunci când va fi din nou prim-ministru plin.

Este evident un exercițiu de imagine, deoarece un nou Guvern cu el premier trebuie învestit de Parlament.
Iată vrăjelile lui Cîțu: „Am văzut evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza. Deci vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale”.
Virgil Popescu: „Plafonarea preţului la producător este exclusă”
Numai că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, după adoptarea OUG privind compensarea prețurilor la curent și gaze, că „„lafonarea preţului la producător este exclusă, nu a făcut-o nicio ţară şi nu o va face absolut nicio ţară”.

Întrebat de ce nu se recurge la o plafonare a preţului la energie, aşa cum a promis premierul Cîțu și cum au procedat Spania și Franţa, Popescu a răspuns: 

„Plafonarea preţului la producător înseamnă excluderea investiţiilor sau întârzierea acestora, prelungirea deciziilor de investiţii. Spania, care nu este producător de gaze naturale, a plafonat preţul la gaz natural pe piaţa spaniolă. Diferenţa de preţ între preţul plafonat şi preţul pieţei va fi suportat de la bugetul de stat. România este producător. Cred că trebuie să vedem specificul fiecărui stat. Dacă vreţi să îi spuneţi plafonare putem spune că inclusiv sistemul pe care îl avem şi l-am aplicat în acest moment este un fel de plafonare indirectă, trage în jos preţul şi permite un mecanism şi mai abrupt în cazul în care preţurile se duc în sus, de tragere în jos a acestui preţ, practic de a pune un capac, să îi spunem aşa, pe preţ”.

„Haideţi să vedem cum evoluează lucrurile, să vedem exact…eu am citit mecanismul din Spania, ştiu şi ce măsuri au luat Franţa şi Italia până acum. În afară de mecanismul spaniol alt mecanism de plafonare nu există. Franţa are un mecanism de acordare a unor vouchere pentru energie în acest moment. Practic, tot o compensare. Haideţi să vedem cum evoluează”, a mai spus Popescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version