Afirmațiile președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, potrivit cărora polițele RCA s-au scumpit cu numai 46% de la începutul anului pentru autoutilitare sau autocamioane, îi revoltă pe transportatori, după ce i-au demonstrat acestuia “cu sute de polițe dublate sau triplate” că majorarea a fost între 100% și 200%.

stefanescu-COTAR
Vasile Ștefănescu președintele COTAR

Vasile Ștefănescu, liderul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), îi cere, vineri, preşedintelui ASF, să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor şi “să nu mai manipuleze opinia publică”.

“Membrii COTAR nu sunt de acord cu afirmaţia reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu au crescut decât cu sume până la 50%. Aşa cum ni s-a cerut, noi am adus sute pe poliţe de asigurare, prin care să demonstrăm că preţurile au crescut cu 100%-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul”, declară el, într-un comunicat.

Preşedinte COTAR susține că orice zi întârziere în asigurarea unui preţ acceptabil pentru asiguraţi aduce beneficii numai asigurătorilor şi ASF.

ASF nu vede scumpiri mari

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, miercuri, că prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane și de 46% pentru segmentul autoutilitare/autocamioane.

“Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%”, a arătat ASF.

Autoritatea precizează că dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor şi cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane.

“Suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă”

“Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asiguratori. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF”, avertizează Ştefănescu.

Despre decizia ASF de a impune companiilor Generali, Groupama, Allianz – Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să recalculeze tarifele RCA în termen de 30 de zile, după ce inspectorii au constatat la control diverse deficienţe în modul de stabilire a primelor, liderul COTAR spune că aceste firme trebuie să arate și modul cum au calculat prețurile.

“COTAR apreciază atitudinea Consiliul ASF, care a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz – Tiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule, dar de ce numai acestea?”, întreabă Ștefănescu.

Consiliul concurenței confirmă majorările de preț

Confederaţia indică datele din raportul Consiliului Concurenţei prezentate, joi, într-o întâlnire la Camera Deputaţilor, potrivit cărora în ultima perioadă au fost consemnate creşteri semnificative privind preţurile RCA la transporturile da marfă, cu 20%-180 %, şi la transporturile de persoane, cu 20-226%.

“Vă pot confirma majorări substanţiale pe anumite categorii de asiguraţi, pe transportul rutier de mărfuri – între 19% şi 183%/ Este vorba de un nivel intermediar al primei. Între acest nivel şi cel final mai pot apărea o serie de de reduceri. La nivelul transportului de călători – la 226%. Ianuarie 2016 faţă de iunie 2015. Pe şase luni”, a afirmat reprezentatul Consiliului Concurenţei în cadrul întâlnirii de joi.

ASF așteaptă ieftiniri

Prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, a precizat că, în urma controalelor efectuate de ASF privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife în 30 de zile și se aşteaptă la o scădere a preţurilor.

Transportatorii au blocat centrul Bucureștilor în 17 decembrie, cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze parcate în Piaţa Victoriei şi Şoseaua Kiseleff, avertizând că asigurătorii vor scumpi din nou polițele RCA, după majorări de 300-400% operate în 2015.

ASF a dat asigurări că nu se va întțmpla așa, iar îpreună cu patronatele din transporturi și firmele de asigurare au semnat în 25 decembrie un protocol în care se stipula plafonarea creşterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015.

Protocol nerespectat

Transportatorii au putut constata în ianuarie nerespectarea protocolului de către asigurători iar ASF, după modificarea Normei RCA “pe ici, pe colo”, nu i-a ajutat cu nimic pe cei care își asigură camioanele pe sume imense. Ulterior, ASF a venit cu propunerea de inițiere a unei legi privind RCA, însă abia ieri proiectul a fost trimis Parlamentului și Ministerului Finanțelor, cu promisiunea că legea va fi aprobată până în iunie, la finele primei sesiuni parlamentare.

Transportatorii s-au declarat nemulțumiți de faptul că propunerile lor nu au fost incluse în proiectul de lege și amenință cu noi proteste.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version