Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Orban l-a numit pe Berbeceanu prefect la Capitală în locul Cojanu, care a devenit inspector guvernamental la SGG /

Breaking News:
 
Cîțu stă ascuns, dar datele sunt publicate chiar de MFP!

Deficitul bugetar a explodat cu 12 miliarde de lei în luna mai, ajungând la 38,84 miliarde lei

Deficitul bugetului general consolidat a urcat cu 12 miliarde de lei,  la 38,84 miliarde lei (3,59% din Produsul Intern Brut), după primele cinci luni ale acestui an, faţă de 26,82 miliarde lei (2,48% din PIB) în primele patru luni și comparativ cu 1,39% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate, vineri, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). (Vezi document la finalul articolului)

Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB. 

Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB. 

Potrivit MFP, jumătate din deficit este generat de facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
 
Creșterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent este explicată de MFP, pe partea venituri:
  • de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă (11,7 mld. lei)
  • de creșterea cu 2,26 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-mai 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
  • precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld. lei . De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,43 mld. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.

Perioada ianuarie – mai 2020

Download (PDF, 51KB)

Perioada ianuarie – aprilie 2020

Download (PDF, 44KB)

Nota detaliată a execuției bugetare în cele 5 luni din 2020

Download (PDF, 2.99MB)

49 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv