Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

CORONAVIRUS: Vela a emis Ordonanța Militară nr. 7 / S-a instituit carantina în orașul Țăndărei / Șoferii de marfă nu se mai supun măsurilor de izolare la domiciliu sau carantinare / Transportul rutier de persoane prin servicii regulate se suspendă în 11 țări / COVID-19: Testarea a peste 10.000 de bucureșteni s-a amânat / Testele nu au ajuns încă /

Breaking News:
 

eMag, Vodafone și Enel, „arse” cu zeci de mii de euro, în baza GDPR

Autoritatea Națională de  Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat sancțiuni, în baza GDPR, de zeci de mii de euro magazinului online eMag, operatorului de telecomunicații Vodafone și distribuitorului de energie Enel Muntenia, companii care au avut împreună venituri de circa 10,5 miliarde de lei (aproape 2,2 miliarde de euro).

Autoritatea a făcut publice sancțiunile miercuri.

eMag: 3.000 de euro pentru un mail

În data de 27.02.2020, Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la compania Dante Internațional S.A., deținătorul eMAG.ro, a aplicat o amendă de 14.420,4 lei, echivalentul sumei de 3000 de euro. Compania deținută de fondul de investiții sud-african Naspers a avut venituri de peste 4,2 miliarde de lei, în 2018 și un număr mediu de 2720 de angajați.

Autoritatea acuză eMag că, la sfârsitul anului 2019, a transmis unei persoane fizice un mesaj comercial, deși la începutul anului 2019 operatorul îi confirmase acesteia dezabonarea de la comunicările comerciale.

Totodată, operatorului Dante Internațional SA i s-au aplicat și două măsuri corective.

Astfel, operatorul a fost obligat să implementeze solicitarea persoanei fizice de a-i fi dezactivată din baza de date setarea privind transmiterea pe adresa de sa de e-mail a mesajelor comerciale, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea procesului-verbal. Totodată, operatorul a fost obligat să ia măsuri astfel încât să fie respectate prevederile art. 21 din Regulament, în termen de 20 zile de la data comunicării procesului-verbal.

Art. 21 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor, prevede că ”în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării în scopul marketingului direct, datele cu caracter personal nu mai sunt prelucrate în acest scop.”

Vodafone, amendată cu 23.000 Euro

Compania de telefonie mobilă Vodafone România a fost sancționată cu 3 amenzi, în valoare totală de 23.000 de euro, pentru că a încălcat regulamentul european privind protecția datelor personale – GDPR.

În data de 13.02.2020, Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la operatorul Vodafone România SA și i-a aplicat două amenzi de 20.000 de euro în total.

Vodafone fusese reclamată de o petentă că i-ar fi încălcat securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal.

Astfel, reclamanta a susținut că a solicitat o ofertă pe telefon, prin intermediul site-ului Vodafone România și că, ulterior, a primit pe adresa sa de e-mail, un contract încheiat de operator cu o altă persoană fizică, petenta având suspiciuni că datele sale cu caracter personal ar fi putut fi dezvăluite acestei persoane.

Autoritatea a constatat că Vodafone România SA nu a respectat dispozițiile art. 3 alin. (1) – (3) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului are obligaţia de a lua măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării securităţii prelucrării datelor cu caracter personal, că acestea trebuie să asigure un nivel de securitate proporţional cu riscul existent, având în vedere posibilităţile tehnice de ultimă oră şi costurile implementării acestor măsuri și să respecte cel puţin următoarele condiţii:

a) să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, în scopurile autorizate de lege;

 b) să protejeze datele cu caracter personal stocate sau transmise împotriva distrugerii accidentale ori ilicite, împotriva pierderii sau deteriorării accidentale şi împotriva stocării, prelucrării, accesării ori divulgării ilicite;

c) să asigure punerea în aplicare a politicii de securitate elaborate de furnizor în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal

De asemenea, s-a constatat faptul că nu au fost respectate dispozițiile art. 3 alin.  (6) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora ”În cazul unei încălcări a securităţii datelor cu caracter personal, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor notifica ANSPDCP, fără întârziere, la respectiva încălcare.”

Pe lângă sancțiunile cu amenda aplicate operatorului Vodafone România SA, Autoritatea Națională de Supraveghere a recomandat acestuia ca, în termen de 30 zile de la data comunicării procesului-verbal, să ia măsuri adecvate de securitate a prelucrării datelor personale, inclusiv sub aspectul asigurării confidenţialității și protejării datelor cu caracter personal împotriva divulgării ilicite

De asemenea, s-a recomandat operatorului Vodafone România SA ca, pe viitor, să notifice breșele de securitate, fără întârzieri, Autorităţii Naționale de Supraveghere.

Tot Vodafone a mai luat o amendă de 3.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere în urma unei investigații încheiate în 11 februarie 2020.

 

ENEL, 3.000 de lei amendă

Enel Energie Muntenia SA a primit o amendă de 3.000 de euro pentru încălcarea GDPR. 

În data de 25 februarie, Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la Enel Energie Muntenia SA și a constatat că acesta a încălcat prevederi ale GDPR referitoare la securitatea prelucrării datelor.

Autoritatea acuză distribuitorul de energie că  a încălcat confidențialitatea și securitatea datelor personale prin faptul că a transmis pe adresa de e-mail a unui client persoană fizică, date personale (nume și prenume, adresă, adresă de e-mail, cod client, cod eneltel) ale altui  client.

Enel Energie Muntenia SA a fost sancționat deoarece nu a implementat măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător riscului prelucrării generat în special, în mod accidental sau ilegal, de divulgarea neautorizată sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal.

Investigația a fost demarată la sesizarea clientului.

ONG anti-infertilitate a dezvăluit datele unei persoane

În urma unei investigații finalizate pe 13 februarie, Autoritatea a amendat cu 2.000 de euro Asociația „SOS Infertilitatea”, pentru că a dezvăluit date cu caracter personal fără consimțământul persoanei vizate.

„Autoritatea de supraveghere a solicitat Asociației mai multe informații referitoare la aspectele sesizate, dar operatorul nu a răspuns solicitărilor instituției noastre. În urma contactării telefonice a operatorului, președintele asociației și-a exprimat opțiunea de a i se transmite solicitarea Autorității de supraveghere prin e-mail la o adresă indicată de acesta.

Întrucât Asociația „SOS Infertilitatea” nu a transmis informațiile solicitate până la data încheierii procesului-verbal de constatare/sancționare, aceasta a fost sancționată cu amendă.

Totodată, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a transmite Autorității, în scris, toate informațiile solicitate, în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea procesului-verbal”, precizează Autoritatea.

0 Shares