Membrii Guvernului Dacian Cioloş au adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectele de lege privind bugetele de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2016.

ciolos guvern 6

Urmează ca proiectele să fie dezbătute în Parlament şi votate în plenul reunit, ce s-a stabilit că va fi miercurea viitoare, pe 16 decembrie.

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie nu apare în proiectul bugetului, ministrul Finanţelor anunţând că vrea o analiză în prima parte a anului viitor, pentru a vedea dacă varianta creşterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.200 de lei este viabilă.

De asemenea, în variantele adoptate de Guvern, proiectele arată că pensiile publice pilonul 2 se vor majora doar cu 0,1%, iar plafonul programului Prima Casă scade de la 2,8 miliarde de lei la 1,6 miliarde de lei.

PIB-ul este estimat la 746 de miliarde de lei, deficitul la 2,95% din PIB, iar pentru anul viitor este aşteptată o creştere economică de 4,1%.

Conform bugetului adoptat de Guvern, se acordă mai mulţi bani Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Culturii, dar şi la Sănătate, Educaţie, SRI, SIE sau Administraţiei Prezidenţiale.

În schimb, pierd bani Justiţia, Mediul, Transporturile, Ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Tineretului sau Ministerul Muncii.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version