„Toate programele destinate IMM sunt gândite ca un mecanism de susținere a unui ecosistem favorabil dezvoltării start-up-urilor, însă pentru a rezista pe piață și a se dezvolta, orice start-up trebuie să aibă o viziune globală. Nu ne mai putem raporta doar la piețele locale sau regionale”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), Ilan Laufer, în deschiderea conferinței „Măsuri de sprijinire și promovare a exportului susținute de Guvernul României. Lansarea Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020”.
„Dacă dorim ca programele noastre să aibă succes, trebuie să ajungem la antreprenori”, a adăugat ministrul, care a susținut conferința la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), punctând importanța dialogului cu mediul de afaceri și a înțelegerii corecte a procedurilor de lucru.
Evenimentul a fost organizat de CCIB în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și s-a adresat mediului de afaceri bucureștean și, în general, firmelor interesate să beneficieze de programele de promovare a exportului susținute financiar de Guvernul României.
Conferința a fost moderată de Sorin Dimitriu, președintele CCIB, care a punctat: „Suntem onorați să găzduim acest eveniment la sediul nostru istoric, cu atât mai mult cu cât subiectele abordate sunt convergente cu obiectivele noastre strategice, centrate pe susținerea IMM. Camera bucureșteană poate fi, și ma bucur că începe să devină, partenerul firesc și de cursă lungă al ministerelor economice, precum și interfața acestora cu mediul de afaceri bucureștean”.
“Ne recomandă: tradiția noastră în reprezentarea mediului de afaceri și în colaborarea constructivă cu autoritățile, recunoașterea de care ne bucurăm pe plan internațional și, mai ales, preocupările noastre constante de a sprijini, prin mijloace specifice, eforturile de internaționalizare ale firmelor românești, ca parte a unei strategii complementare celei a Executivului”, a mai spus Dimitriu, în deschiderea conferinței.
Oficialii guvernamentali au lansat Programul de susținere a internaționalizării afacerilor IMM-urilor (OUG nr. 8/2017, transformată în Legea 83/2017 și recent aprobata HG cu normele de aplicare) și au prezentat Programul de Promovare al Exportului (PPE 2017 și PPE 2018), privind participarea la târguri și expoziții internaționale sub pavilion național, precum și la misiuni economice.
Astfel, pentru perioada 2017-2020, accesul pe piața externă a IMM-urilor va fi susținut de la bugetul de stat cu suma de 71 milioane lei, din care 5 milioane pentru perioada rămasă din aces an, alocația financiară nerambursabilă fiind în cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, cu o cotă de contribuție a beneficiarului de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Prin programul de susținere a internaționalizării afacerilor vor fi sprijinite cu fonduri de la bugetul de stat: participarea individuală la târguri şi expoziţii internaţionale, dar și la misiuni economice organizate în străinătate, crearea identităţii vizuale a unui IMM (marcă, siglă, slogan); realizarea unui site/a unei aplicaţii pentru mobil; participarea angajaților la cursuri de pregătire, în ţară şi/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi pieţe; realizarea de analize și studii de piață etc.
„Programul va fi publicat astăzi (25 iulie) în Monitorul Oficial, iar înregistrarea aplicațiilor firmelor interesate va începe la data de 31 iulie 2017, la ora 10,00”, a precizat Stelică Fudulea, secretar de stat în MMACA și copreședintele părții publice a Consiliului de Export..
“Conferința s-a dovedit a fi o excelentă oportunitate pentre cei peste 100 de manageri, antreprenori, specialiști în comerț exterior, reprezentanți ai unor asociații profesionale, patronate și ONG-uri de a intra într-un dialog constructiv și eficient cu demnitarii din conducerea MMACA”, precizează CCIB, într-un comunicat remis redacției.