Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor / HG adoptată de Cabinetul Orban privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă / BEC: Nicușor Dan a câștigat alegerile cu 42,76% – rezultate parțiale (96,95%) / Gabriela Firea a obținut numai 37,98% dintre voturi / Pe locul 3 se află Traian Băsescu: 10,98% / 

Breaking News:
 
Primele măsuri economice pentru perioada de stare de urgență instituită în România

VIDEO. Guvernul a adoptat OUG privind susținerea de la buget a „șomajului tehnic”și alte măsuri pentru IMM

Ședința de Guvern începută miercuri la ora 17.00 s-a încheiat joi dimineață la ora 3.00, iar premierul Ludovic Orban a anunțat, la ora 10.00, actele normative adoptate pentru această perioadă a epidemiei de coronavirus, în care a fost instituită, luni, situația de urgență pe teritoriul României.

În primul rând, Guvernul a suplimentat cu 100 de milioane de lei bugetul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru ca acesta să-și poată susține activitatea și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine.

„Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor”, a explicat Orban unde se vor duce o mare parte din bani.

Astfel, a fost adoptată o ordonanță de urgență (OUG) privind acordarea banilor pentru șomajul tehnic, respectiv 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. 

Pentru a beneficia de această plată pentru salariați, companiile afectate vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere, o condiție fiind scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.

Ludovic Orban a arătat că șomajul tehnic al angajaților va fi suportat de stat în cazul a două categorii de companii.

„Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive e clar că nu își pot plăti angajații. Ca atare, angajații lor vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic. A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus, a precizat el.

Amintim că uzinele Dacia și Ford au oprit producția, iar angajații (14.000 de la Dacia Mioveni și 6.000 de la Ford Craiova), începând din 19 martie. 

O altă măsură este creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cu 5 miliarde lei într-o primă fază și creditarea cu dobândă zero, plus rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

Ulterior, plafonul mai poate fi majorat cu încă 5 miliarde lei, iar dacă este necesar, creșterea se poate duce spre 15 miliarde lei.

„Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei)”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, Guvernul va asigura rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, „pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar”.

„Am stabilit ca, la rectificarea bugetară, să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării am preluat o situație în care decontarea acestor concedii avea întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele necesare pentru decontarea către angajatori a sumelor plătite pentru concedii medicale”, a mai spus Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, a fost adoptată OUG pentru înăsprirea pedepselor în cazul falsului în declarații, în scopul stopării extinderii epidemiei, dar și a știrilor panicarde. 

20 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv