Ținta premierului Florin Cîțu de 5 milioane de vaccinați anti-COVID-19 a fost ratată chiar și după două luni de la termenul promis (1 iunie).
La începutul lunii august, statistica arată că abia 5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, astfel că imunizarea nu este completă.
Inițial, Cîțu anunțase că în august vor fi 10 milioane de români vaccinați, cu tot cu rapel.
Apoi, premierul a spus că până la 1 iunie vor fi 5 milioane de persoane imunizate cu ambele doze.
Niciuna dintre aceste ținte nu a fost atinsă, iar românii sunt din ce în ce mai sceptici în privința vaccinării anti-COVID.
Campania de vaccinare a debutat pe 27 decembrie 2020, în rândul cadrelor medicale. Însă imediat după începerea etapei a doua, dedicată personelor de peste 65 de ani și bolnavilor cronic, au sărit peste rând „specialii”, începând cu aleșii locali și alți politicieni – evident, împreună cu membrii familiilor.
Nu au făcut-o de capul lor: Guvernul Cîțu a modificat Hotărârea privind etapele de vaccinare, astfel că a introdus alte categorii de „speciali”. S-au înființat centre de vaccinare fără acces public.
Când ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a dezvăluit acest lucru în mod public, și-a semnat „condamnarea”: a fost revocat de premierul Cîțu, pe 15 martie, la două luni și jumătate de la numire.
UPDATE! Cîțu l-a demis intempestiv pe Voiculescu și l-a pus pe Barna interimar la Sănătate, dar acesta refuză
Vlad Voiculescu a acuzat atunci, printre altele: „Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Nu m-am așteptat să avem mai multe centre închise pentru speciali decât cele deschise. (…) Un guvern învestit cu doar câteva luni în urmă, în care ideea că toți suntem egali în fața legii și a statului, era una dintre valorile de bază. Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spațiul public acuzații neîntâlnite în lumea civilizată. Un guvern care transmite către parchet lucruri pe care nu le transmite public. Un premier care dă un semnal, semnalul că pentru orice om din sistemul de sănătate este că, daca vrei să aperi interesul public, daca vrei transparență, dacă vrei să oferi informații publice, trebuie să te temi. Pentru că, dacă deranjezi pe cine nu trebuie, sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are”.