Numai 117.219 candidați (din toate toate promoțiile) s-au înscris la examenul de Bacalaureat, potrivit Ministerului Educației, care însă nu dă cifra exactă a absolvenților de liceu de anul acesta.
Luni au început probele scrise la la Limba şi literatura română, organizate în 475 de centre.
Subiecte
La profilul real, candidații au avut la primul subiect (50 de puncte) un text la prima vedere din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, cu 5 cerințe.
La al doilea subiect (10 puncte), candidații au avut de argumentat perspectiva narativă într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare”.
La subiectul al III-lea (30 puncte), elevii au avut de redactat un eseu de maxim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.
La profilul uman, sprimele două subiecte au fost identice cu cele de la profilul real, iar la al treilea, cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministrul Sorin Cîmpeanu, lucrările candidaților din județul Călărași vor fi evaluate digitalizat, în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, următoarele etape/condiții:
- recunoașterea/echivalarea/
susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; - susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6 (cel puțin).
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în perioada 20 – 23 iunie, între orele 8:00 – 16:00.