Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Nicușor Dan a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei cu 47,2% din voturi (exit-poll) / Gabriela Firea a obținut numai 39% din voturi /

Breaking News:
 

Cati vrea învățământ obligatoriu până într-a XII-a. Miclea: Populism pentru normele profesorilor

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a lansat ”dezbateri publice cu directorii școlilor”, pentru a afla dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ”se mai justifică”, iar la Senat are un proiect de lege prin care va prelungi învățământul obligatoriu până în clasa a XII-a. Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a taxat-o însă, la Europa Liberă, spunând că este vorba despre ”o modalitate populistă de a salva normele personalului didactic”.

Prelungirea oligativității învățământului de la 10 clase la 12 clase nu aduce valoare adaugată din punct de vedere al stării generale a populației, economic sau al reducerii criminalității. Sigur, sunt universitățile care vor avea mai mulți studenți la dispoziție, dar de la un nivel încolo, obligativitatea educației ca atare nu aduce valoare adăugată. Pe de altă parte, dacă faci învățământul obligatoriu de 12 clase, înseamnă că trebuie să amendezi inclusiv elevii care ajung la maturitate în perioada asta și care nu sunt dispuși să termine cele 12 clase. Obligativitatea înseamnă că sunt și penalizări dacă cineva nu dorește să urmeze 12 clase”, a declarat Miclea.

El a adăugat că mai este un motiv: “E o modalitate populistă de a salva normele personalului didactic, pentru că demografia arată că se reduce numărul de elevi, deci și normele cadrelor didactice. Și atunci dacă înmulțești numărul de clase la liceu prin renunțarea la examenul de Capacitate, creezi norme suplimentare”.

Întrebat care vor fi consecințele, dacă va crește sau va scădea calitatea învățământului, Mircea Miclea a răspuns: “Cea mai mare rată de pierdere a elevilor este la trecerea din clasa a VIII-a la a IX-a, la Evaluarea Națională, deci renunțând la acest examen, practic toți elevii vor intra automat în liceu. Pe de altă parte, conform legislației internaționale a muncii și a legislației românești a muncii, după 16 ani, asta înseamnă 10 clase, ai dreptul să lucrezi. Atunci, dacă eu vreau să lucrez și tu îmi spui că n-am voie, se încalcă legislația internațională a muncii, pentru că se reduce un drept: dreptul ca de la 16 ani să lucrezi dacă dorești. De aceea sistemele de învățământ performante, cele mai multe, nu au obligativitatea învâtământului de liceu”.

“O să scadă calitatea învătământului, pentru că vor fi la liceu elevi tot mai slabi. De ce? Pentru că vor fi demotivați dacă tu, ca stat și ca sistem de educație, te obligi ca, indiferent de contribuția elevului, să-l duci 12 clase. De ce să mai facă efort, să mai contribuie și el cu ceva din moment ce oricum termină 12 clase?”, a întrebat retoric Mircea Miclea.

Pe de altă parte, profesorul Miclea a spus: “Creșterea bugetară se va proiecta în câte norme didactice în plus apar. Știm că acum 80% din cheltuieli sunt cheltuieli salariale cu personalul didactic. Dar e greu de spus acum, ministerul ar trebui să facă o estimare”.

Interviul integral, pe Radio Europa Liberă.

68 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv