Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat astăzi, la finalul şedinţei Executivului, că Hotărârea de Guvern prin care universităţile vor fi împuternicite să retragă titlurile de doctor va fi supusă dezbaterii publice începând de vineri, 12 februarie, iar de la jumătatea lunii martie va putea intra în vigoare.
Universităţile vor putea retrage titluri de doctor în cazul în care Comisiile de Etică ale acestora constată că a fost încălcată grav etica academică.
Redăm integral declaraţia ministrului Curaj:
“Hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale va fi supusă consultării publice începând de vineri dimineață. Odată cu aceste două legi, practic, întreg cadrul este stabilit. Vreau să repet aici şi acum că prin ceea ce am reuşit să facem, am făcut ca o problemă de sistem să aibă o abordare de sistem, aşa cum am promis încă o dată în decembrie, atunci când mi-am asumat acest lucru.
Dacă este să punctez câteva dintre principiile clare: 1. întărim autonomia universitară. Odată cu responsabilizarea universităţilor, acestea vor avea obligații clare privind transparenţa şi trasabilitatea a ceea ce se întâmplă în doctorat. Deja am publicat pe site-ul ministerului, şi vom continua, toate ordinele privind atribuirea titlurilor de doctor. Vom continua, pentru că acum informaţia este despre titlurile acordate în 2015. Colegii mei, săptămâna aceasta, vor pune toate ordinele de acordare a titlurilor în 2014 şi vom continua. Pentru anii din urmă va fi nevoie să ne uităm în arhivă, dar sigur le vom avea pe toate.
Lista conducătorilor de doctorat o vom reactualiza, am solicitat universităţilor acest lucru. Vineri va fi lista la acest moment, lista care este acum pe site e la momentul septembrie 2015. Şi am spus lucru acesta foarte clar. Avem lista şcolilor doctorale şi cred că transparenţa şi principiile de transparenţă ne vor ajuta foarte mult în tot ce avem de făcut de acum încolo.
Alt principiu – CNATDCU este for de apel. Va fi întărit, iar deciziile lui vor fi conforme pentru conducerea universităţilor sau pentru ministru, astfel încât nu vom putea evita emiterea ordinelor atunci când ele sunt necesare.
Alt punct important este evaluarea şcolilor doctorale şi vă anunț acum că evaluarea internaţională a şcolilor doctorale va porni chiar înainte de finalizarea autoevaluării pe care eu am solicitat-o deja prin contractul instituţional pe 2016.
Acel contract instituţional, aşa cum v-am anunţat, prevedea ca universităţile să-şi facă autoevaluarea şcolilor doctorale şi să prezinte rezultatul în senat, după care să facă informaţia publică, la sfârşitul acestui semestru, deci al semestrului II.
În vară, cât mai rapid, vom porni evaluarea internaţională a şcolilor doctorale şi vă asigur că mă voi ţine de acest lucru, aşa cum m-am ţinut în 2012-2014 de evaluarea internațională a universităţilor din România. Atunci au fost 70 de universităţi evaluate instituțional de Asociaţia Europeană a Universităților transparent şi cu expertiză internaţională.
Aş vrea să punctez că ce am început acum va fi operaţional, practic, la jumătatea lunii martie, pentru că Hotărârea de Guvern privind codul studiilor doctorale trebuie să aibă perioada potrivită de consultare publică. Aş vrea să spun că finalul acestui întreg demers ce va urma este legat puternic de prestigiul recăpătat al universităţilor din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit şi n-au nici un fel de problemă, consolidarea acestui prestigiu în spaţiul naţional şi internaţional. Eu unul, aştept cu interes rezultatul consultării publice”.